ßßß
Dyniowe ciasto z czekoladą i orzechamiSkładniki:250 g + 3 łyżki mąki1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 łyżeczka kardamonu½ łyżeczki imbiru w proszkuszczypta szafranu, na czubek łyżeczki, rozpuszczonego w maśle100 g orzechów laskowych100 g gorzkiej czekolady150 g stopionego masła300 ml dyniowego puree200 g cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu2 jajka
Jajka utrzyj z cukrem i waniliowym ekstraktem. Dodaj roztopione masło i zmiksuj. Dodaj dyniowe puree i też zmiksuj. Orzechy upraż na suchej patelni, a następnie zawiń w ściereczkę i pocieraj orzechy. Oczyszczone ze skórki orzechy grubo posiekaj. Posiekaj również czekoladę. Wymieszaj mąkę z proszkiem, resztą przypraw, orzechami i czekoladą. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i delikatnie wymieszaj szpatułką. Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Piecz ciasto w piekarniku na termoobiegu nagrzanym na 175ºC przez około 45 minut. Ostudź ciasto przed krojeniem.
Polecane przepisyKrajanka dyniowo czekoladowa i przepis miesiącaMuffiny dyniowe ze śliwkami