Wykonanie
Zapraszam na kolejne bardzo aromatyczne
dyniowe ciasto z
czekoladą i laskowymi
orzechami. Jakoś do smaku przypadły nam
dyniowe wypieki . Jeszcze nie jeden taki wypiek, ukaże się na codojedzenia. A tymczasem polecam Wam wypróbować przepis na dzisiejsze ciasto z
dynią. Jak wspomniałam ciasto jest bardzo aromatyczne, bo dodałam i
kardamon i
imbir i jeszcze szczyptę
szafranu.Puree z dyni oczywiście sama przygotowałam. Jak już
pisałam wcześniej na ogół piekę
dynię w piekarniku przez dobre pół godziny, a po ostudzeniu obieram ze skórki i wedle potrzeb miksuję lub rozgniatam widelcem. Mając
dyniowe puree pod ręką możecie wykorzystać je do zupy dyniowej, różnego rodzaju pierożków, do wypieku
chleba czy ciast. Dlatego polecam kupić dużą
dynią, bo na pewno ją szybko zużyjecie.
Dyniowe ciasto z
czekoladą i
orzechamiSkładniki:250 g + 3 łyżki
mąki1 ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżeczka
kardamonu½ łyżeczki
imbiru w proszkuszczypta
szafranu, na czubek łyżeczki, rozpuszczonego w
maśle100 g
orzechów laskowych100 g
gorzkiej czekolady150 g stopionego
masła300 ml
dyniowego puree200 g
cukru1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu2
jajka
Jajka utrzyj z
cukrem i
waniliowym ekstraktem. Dodaj roztopione
masło i zmiksuj. Dodaj
dyniowe puree i też zmiksuj.
Orzechy upraż na suchej patelni, a następnie zawiń w ściereczkę i pocieraj
orzechy. Oczyszczone ze skórki
orzechy grubo posiekaj. Posiekaj również
czekoladę. Wymieszaj
mąkę z proszkiem, resztą przypraw,
orzechami i
czekoladą. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i delikatnie wymieszaj szpatułką. Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem i oprósz
tartą bułką. Piecz ciasto w piekarniku na termoobiegu nagrzanym na 175ºC przez około 45 minut. Ostudź ciasto przed krojeniem.

Polecane przepisyKrajanka
dyniowo czekoladowa i przepis miesiącaMuffiny
dyniowe ze
śliwkami