ßßß
Składniki: na 24 bułeczkiCiasto drożdżowe1 łyżka nasion kardamonu½ l mleka40 g świeżych drożdży100 g masła, miękkie100 g cukruszczypta soli1 jajko700 – 750 g mąkiNadzienie cynamonowe200 g masła, miękkie80 g brązowego cukru2 łyżki cynamonujajko do posmarowania2 łyżki golden syropu + 2 łyżki wody do posmarowaniacukier wymieszany z kardamonem do posypania
Szwedzkie cynamonowe bułeczki to prawdziwa przyjemność w pieczeniu. Rozpuść drożdże w mleku razem z cukrem. Dodaj zgniecione w moździerzu nasiona kardamonu i część mąki. Resztę mąki dosypuj w trakcie wyrabiania ciasto. Ciasto będzie lekko zbite ale elastyczne. Dodaj teraz miękkie masło i szczyptę soli i wyrób ciasto do puszystego efektu. Teraz ciasto będzie tak puszyste jak miękka gąbka. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 3 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy, żeby wyszło z niego powietrze. Znowu pozostaw pod przykryciem do wyrastania, tez na 30 minut. Powtórz składanie ciasto i daj mu odpocząć 10 minut. Podziel ciasto na pół i rozwałkuj na dwa prostokątne placki grubości 1cm.Przygotuj nadzienie, ucierając lekko masło z cukrem i cynamonem. Rozsmaruj po pół nadzienia na każdym placku i zroluj. Pokrój na 2 cm grubości krążki i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut.Piecz cynamonki na 200ºC przez 10- 12 minut. Jeśli masz termoobieg piecz dwie blachy na raz. Upieczone i gorące bułeczki posmaruj rozpuszczonym w wodzie golden syropem i posyp cukrem wymieszanym z kardamonem.
Polecane przepisyDzisiaj dzień cynamonowej bułeczkiMini rogaliki ze śliwkami i migdałamiMaślane bułeczki z borówką i dulce de lecheSzwedzkie bułeczki z cynamonem i perłowym cukremBułeczki nadziewane masą marcepanową i gruszką