Wykonanie
Cynamonowe bułeczki z
kardamonem … Ulubione słodkie bułeczki moich dzieci, upieczone na ich życzenie. Tym razem wzbogaciłam przepis o
kardamon.
Kardamon i
cynamon, więc możecie sobie wyobrazić jak aromatyczne były te bułeczki. Były! Niestety tak pyszne bułeczki idą u mnie jak
woda, a jeszcze ciepłe smakują najlepiej! Piekłam je już dwa
razy pod rząd i wciąż cieszą się wielkim popytem. Pewnie będzie i trzecie podejście…

Składniki: na 24 bułeczki
Ciasto drożdżowe1 łyżka nasion
kardamonu½ l
mleka40 g świeżych
drożdży100 g
masła, miękkie100 g
cukruszczypta
soli1
jajko700 – 750 g
mąkiNadzienie
cynamonowe200 g
masła, miękkie80 g
brązowego cukru2 łyżki
cynamonujajko do posmarowania2 łyżki golden
syropu + 2 łyżki
wody do posmarowania
cukier wymieszany z
kardamonem do posypania

Szwedzkie
cynamonowe bułeczki to prawdziwa przyjemność w pieczeniu. Rozpuść
drożdże w
mleku razem z
cukrem. Dodaj zgniecione w moździerzu nasiona
kardamonu i część
mąki. Resztę
mąki dosypuj w trakcie wyrabiania ciasto. Ciasto będzie lekko zbite ale elastyczne. Dodaj teraz miękkie
masło i szczyptę
soli i wyrób ciasto do puszystego efektu. Teraz ciasto będzie tak puszyste jak miękka gąbka. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 3 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka
razy, żeby wyszło z niego powietrze. Znowu pozostaw pod przykryciem do wyrastania, tez na 30 minut. Powtórz składanie ciasto i daj mu odpocząć 10 minut. Podziel ciasto na pół i rozwałkuj na dwa prostokątne placki grubości 1cm.Przygotuj nadzienie, ucierając lekko
masło z
cukrem i
cynamonem. Rozsmaruj po pół nadzienia na każdym placku i zroluj. Pokrój na 2 cm grubości krążki i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym
jajkiem. Pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut.Piecz
cynamonki na 200ºC przez 10- 12 minut. Jeśli masz termoobieg piecz dwie blachy na raz. Upieczone i gorące bułeczki posmaruj rozpuszczonym w wodzie golden
syropem i posyp
cukrem wymieszanym z
kardamonem.

Polecane przepisyDzisiaj dzień cynamonowej bułeczkiMini rogaliki ze
śliwkami i
migdałamiMaślane bułeczki z
borówką i dulce de lecheSzwedzkie bułeczki z
cynamonem i perłowym
cukremBułeczki nadziewane masą marcepanową i
gruszką