Wykonanie
Lubicie ciasta z makiem? Ja wręcz przepadam, a babka ucierana z
makiem i
rodzynkami to mój wczorajszy wypiek znany tez pod nazwą piegusek . Ta babka makowa zasługuje na miano PPP – pulchna, puszysta i pyszna. Zrobiłam pieguska pierwszy raz. Ciasto przypadło wszystkim domownikom do gustu.

Surfując po zagranicznych blogach kulinarnych rzadko kiedy trafiam na ciasto z
makiem, a już typowe ciasto
makowe jak na przykład makowiec nigdy nie widziałam. Co
kraj to obyczaj, a my Polacy lubimy wypieki z
makiem. Mało tego, takiego dużego wyboru w ciastach z
makiem nie ma nigdzie jak w naszej kochanej polskiej kuchni! Ale ze mnie patriotka, ale swoje trzeba chwalić.

Przepis na babkę jest bardzo prosty. W oryginalnym przepisie
białka zostały ubite oddzielnie. Ja jednak ubiłam
jajka w całości. Dwie łyżeczki
proszku do pieczenia wydawały mi się za dużo, zmniejszyłam do jednej. Miałam ochotę na
rodzynki, więc je również dodałam. Jak widzicie przepis na babkę jest łatwy w modyfikowaniu,
dajcie ponieść się fantazji!Babka ucierana z
makiem i
rodzynkamiSkładniki: na foremkę z kominkiem o pojemności 1 , 7 l300 g
maki250 ml
maku, suchego250 g
cukru4
jajka250 g
masła, miękkiego250 ml
mlekagarść
rodzynek1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru pudru do dekoracjitłuszcz i
tarta bułka do formyWykonanie:Utrzyj
masło z
cukrem do białości. Dodaj stopniowo po jednym
jajku. Wlej
mleko i zakręć mikserem ze dwa
razy.Dodaj suche składniki, łącząc je lekko z masą maślanojajeczną za pomocą łyżki.Wyłóż ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką.Piecz na 170ºC (termoobieg) przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostygnięciu posyp
cukrem pudrem.

Polecane przepisyCiasto
bananowe ucierane z
makiemPiegusek na białkach ze
śliwkamiSłodkie bułeczki z
makiemŚwiąteczna
strucla z
makiemBabka
kokosowo pomarańczowa