ßßß
Składniki (na ok. 14 szt.):
250 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonego cynamonu100-120 g cukru pudru (w zależności od tego, jak dojrzałe mamy banany. Jeśli bardzo - dajemy mniej cukru)75 g miękkiego masła1 jajko175 ml mleka2 dojrzałe banany (średniej wielkości)Przygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C.
2. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Wymieszać.3. W drugiej miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, dodać do suchych składników i wymieszać - tylko do połączenia się składników.4. Banany obrać, pokroić w plasterki. 14 plasterków odłożyć do dekoracji babeczek, a pozostałe rozgnieść widelcem i dodać do ciasta. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie.5. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości, na wierzchu każdej z muffinek położyć plasterek banana. Piec ok. 20-25 minut (u mnie 22 min.).Źródło/ Inspiracja: goodtoknow.co.uk