ßßß Cookit - przepis na Chilli con carne w wersji light :)

Chilli con carne w wersji light :)

nazwa

Wykonanie

Natchniona daniem w naszym nowym fitness klubie, postanowiłam wypróbować swoich sił i oto co mi wyszło :) Oczywiście w oryginale Chilli con carne jest z mięsem wołowym, ale ja dzisiaj nie miałam wołowiny, zatem wersja "Light" z mięsem drobiowym :)
PRZEPIS:
Składniki:
400 g piersi z kurczaka (lub mięsa wołowego mielonego)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
1-2 marchewki
2 cebule
1 papryka
4-5 łyżek kukurydzy konserwowej
5-6 łyżek przecieru pomidorowego bez konserwantów lub pomidorów z puszki
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, pieprz, kumin, sól
Tak się rozpędziłam z gotowaniem, że zapomniałam robić tak jak zwykle zdjęcia ;)
1. Mięso/piersi z kurczaka mielimy za pomocą np. maszynki do mięsa
2. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy z niewielką ilością oleją w garnku, w którym będziemy przygotowywać danie.
3. Kiedy cebula jest już przyrumieniona wrzucamy mięso, lekko podsmażamy i dorzucamy pozostałe składniki: fasole (jeśli czerwona jest z sosem, to dodajemy całość), pokrojona marchew w półkrążki, pokrojona w kostkę paprykę, kukurydzę i przecier pomidorowy (lub pomidory z puszki). Wszystko dusimy.
4. Po około 5 minutach dorzucamy pastę curry i pozostałe przyprawy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, jeśli jest taka potrzeba.
5. Chwile jeszcze dusimy.
.....i GOTOWE !!!
Podajemy z ryżem lub tortillą
Źródło:http://dietetycznienacodzien.blogspot.com/2014/12/chilli-con-carne-w-wersji-light.html