Wykonanie
Uwielbiam połączenie
szpinaku z klimatami kuchni indyjskiej. Jak idziemy na obiad do naszej ulubionej restauracji indyjskiej, zawsze biorę
kurczaka w sosie
szpinakowym. Dzisiaj postanowiłam chodź trochę odtworzyć ten smak. Oto co mi wyszło ;)

PRZEPIS:Składniki:500 g
piersi z kurczaka400-500 g
szpinaku (ja użyłam mrożonego, ale można oczywiście dodać świeże liście)1
cebula1-2 ząbki
czosnkukorzeń
imbiruśmietana (ja użyłam sojowej, ale świetnie pasuje do tego 30% czyli tzw. słodka
śmietana)mleczko
migdałowe (opcjonalnie)1 łyżeczka
masłapłatki migdałowekumin rzymski (mielony)
goździkicynamonpieprz czarny mielony
ostra papryka (mielona)
kurkumacurry
1.
Mięso kroimy w kostkę i marynujemy z posiekanym w paski
imbirem, 1 łyżeczką
kurkumy, 0,5 łyżeczki kuminu,
pieprz

2.
Szpinak rozmrażamy, dodajemy 3-4
goździki
3.
Czosnek i
cebulę siekamy drobno. Smażymy. Dodajemy kumin,
curry. Czekamy aż się
cebula zeszkli.


4. Do
szpinaku dodajemy
cebulę,
mięso,
śmietanę (małe opakowanie) i około 4-5 łyżek
mleczka kokosowego. Dusimy na małym ogniu, aż
mięso będzie gotowe



5. Dosypujemy 3-4 łyżki
płatków migdałowych.

...i GOTOWE !!!!
