Wykonanie
Fasola250 g
suchej fasoli piękny Jaś2
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego4 łyżeczki suszonego
majeranku2 łyżeczki suszonego
tymianku1
marchewkaSos pomidorowy2 łyżki
oleju rzepakowego1 duża
cebula4 ząbki
czosnku500 ml passaty pomidorowej1
liść laurowy2 łyżeczki suszonego
majeranku1 łyżeczka suszonego
tymianku2 łyżeczki
słodkiej paprykiszczypta
ostrej papryki (opcjonalnie)szczypta
cukru½ łyżeczki cząbru (opcjonalnie)
sólpieprz
Przepis na 2–3 porcjeBezglutenowyWegańskiZawiera:
Cukier1.
Fasolę zalej dużą ilością
wody i odstaw na noc do namoczenia (min. 12 godzin). Jeśli
fasola wchłonie całą
wodę, należy ją uzupełnić. 2. Na następny dzień odlej
wodę i ponownie zalej ok. 4–5 cm powyżej poziomu
fasoli. Zagotuj i dodaj
zioła,
przyprawy oraz przekrojoną na pół
marchewkę. 3. Gotuj ok. 1 godzinę, do miękkości. Przez pierwsze 10 minut gotuj
fasolę na bardzo dużym ogniu bez pokrywki. 4. Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj pod częściowo uchyloną pokrykwą. 5. Po godzinie sprawdź
fasolę. Często gotuję 15–20 minut dłużej w zależności od miękkości. 6.
Fasolę odcedź, zachowując
wywar. 7. Na patelni rozgrzej
olej, wrzuć pokrojoną
cebulę i smaż, aż się lekko przyrumieni. 8. Dodaj drobno pokrojony
czosnek i smaż dodatkowe 2 minuty. 9. Na patelnię wlej passatę, dorzuć resztę składników. 10. Zamieszaj, zmniejsz ogień do minimum i duś 20 minut. 11. Wrzuć ugotowaną
fasolę i wlej ok. 0,5 l
wywaru. 12. Wymieszaj i duś 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli w trakcie duszenia,
wywar zrobi się za gęsty, dolej kilka dodatkowych łyżek
wywaru. Uważaj jednak, żeby po ugotowaniu sos nie był za rzadki. 13. Po ugotowaniu dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Ja dodatkowo lubię dodać cząber pod koniec gotowania i posypać świeżym
majerankiem (jeśli akurat mam na parapecie).




Placki ziemniaczane z
burakami i
łososiemGęsta gorąca
czekolada