Wykonanie

Bardzo smaczny pomysł na obiad dzięki któremu mamy dodatkowo smaczny
wywar na zupę oraz
sałatkę jarzynową na kolację czy śniadanie. Potrawką z
kurczaka ze smakiem zajadała się moja córeczka, która ma rok i cztery miesiące, a zapewniam was, że nie wszystko co gotuję jej smakujeSkładniki :2
udka z kurczaka1 pęczek
włoszczyznymała
cebulkakostka rosołowa (np.wołowa)kubeczek
śmietany 12 % (ja użyłam dużego)pęczek lud dwa
koperku (ja
skroiłam dwa)około 2 łyżki
mąki (na zasmażkę)około 2 łyżki
margaryny (na zasmażkę)
Przyprawy :
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy.

Zaczynamy od przygotowania
wywaru, czyli od umycia udek, obrania warzyw, zalania ich zimną
wodą i gotowania (ja często przykrywam liśćmi
kapusty). W trakcie przyprawiamy do smaku odrobiną
pieprzu, opalamy i dorzucamy
cebulkę,
kostkę rosołową rozpuszczamy w odrobinie gorącego
wywaru i dolewamy do reszty. Całość gotujemy na małym palniku pod przykryciem, aż
kurczak się ugotuje, a warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane 😉 ).reklama


Kiedy wszystko będzie ugotowane, wyciągamy udka i pozostawiamy do ostygnięcia. Obierz je
potem z całego
mięsa starannie – ale nie czekaj aż będą zupełnie zimne, gdyż
mięso wtedy trudniej odchodzi od kości. Wyjmij warzywa, które
potem pewnie wykorzystasz do sałatki jarzynowejResztę
wywaru przecedź przez sito. Poszatkuj
koperek.


Teraz zasmażka – na patelni rozpuść
margarynę i dosyp do niej
mąkę – ciągle mieszając. Dolewaj również jakieś pół szklanki
wywaru. Całość przełóż do garnka i wlej
śmietanę (którą wcześniej wyjęłaś z lodówki, by doszła do temperatury pokojowej, co zapobiega jej zważeniu się). Całość podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając. Dołóż
koperek i
kurczaka – całość razem pogotuj, aż
mięso będzie ciepłe (mieszaj, bo lubi przywierać).




Podawaj z ziemniaczkami których ugotowałaś dwa, trzy więcej, by wykorzystać je przy okazji do sałatki jarzynowej 😛
Sałatka jarzynowa – z
wywaru mamy
marchewkę,
pietruszkę i
seler – przy okazji potrawki mamy ziemniaczki – jeszcze tylko jajeczko, jabłuszko, parę
ogórków kiszonych,
majonez musztarda,
sól i
pieprz i kolacja lub śniadanko gotowe

