ßßß
Szatkujemy bądź też rwiemy kapustę na średnie kawałki (po wcześniejszym umyciu). Obieramy ogórka i kroimy go na 4 wzdłuż, a następnie na cienkie plastry. Obieramy cebulkę, przekrawamy na pół i kroimy w talarki – nie za grube. Myjemy pomidory, wykrawamy zielone i ponieważ mam średnie, to kroję je na 8-emki.
W zasadzie to nie jest pisana zasada, że powinno się wszystkie składniki po pokrojeniu układać warstwowo – my jednak przygotujemy sałatkę w artystycznym nieładzie, co nadal według mnie i tak nawet samym wyglądem pobudza zmysły, a w smaku się nie zmienia.ReklamaCzyli wrzucamy wszystko do jednej miski i mieszamy. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu i miksem przypraw do sałatek – możesz tak jak ja dodać szczyptę oregano, majeranku, ziół prowansalskich i co tam jeszcze masz pod ręką.
Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Ostro posypujemy przyprawą kebab – gyros i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu pamiętaj, aby wrzucić do sałatki samo mięso – bez oleju.
Sos jakim doprawimy naszą sałatkę to sos czosnkowy z około 2 łyżek śmietany połączonych z około 2 łyżkami majonezu i 3 ząbkami czosnku (przeciśniętymi przez maszynkę). Tą wymieszaną masą polewamy sałatkę i wstawiamy do lodówki, by wszystkie składniki się razem „przegryzły”.
Przed podaniem przekładamy do „ładniejszej” miski i podajemy np. z bagietką. A to co zostało pakujemy mężowi do pojemnika na drugi dzień do pracy 😉
