Wykonanie

Składniki:
Biszkopt:4
jajka3/4 szklanki
cukru białego1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy3 łyżki ciemnego
kakaokilka kropel
olejku zapachowego (u mnie
waniliowy, lecz niekoniecznie)Masa budyniowa:2 budynie
śmietankowe (używałam z Delecty z napisem duży
budyń śmietankowy)1/2 litra
mleka 3,2%1 kostka
masła – 200 g (dałam
śmietankowe)1 szklanka
cukru pudru1
cukier waniliowy100 g kandyzowanej skórki cedratu w kostkach (można zastąpić
rodzynkami)Masa
cappuccino:1 opakowanie
kawy Cappuccino o smaku
czekoladowym (duża paczka 100 g) lub 4 małe saszetki
cappuccino2
śnieżki na
mleko1
śmietan-fix5 łyżek
żelatyny2 szklanki
mleka 3,2%Dekoracja:1
czekolada gorzka1
czekolada mleczna
Wykonanie:W pierwszej kolejności przygotowujemy
biszkopt.
Białka oddzielamy od
żółtek, do dużej miski wkładamy
białka i ubijamy je na bardzo sztywną pianę (po odwróceniu miski nic nie powinno spadać). Gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo
cukier nie przerywając ubijania, a pod koniec po jednym
żółtku, dokładnie miksując. Do masy jajecznej dodajemy przesianą
mąkę oraz
cukier waniliowy,
olejek waniliowy i
kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy
masłem lub
margaryną i posypujemy
bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 40 minut. Studzimy.
Biszkopt zdejmujemy z papieru i przekładamy do blaszki.

W czasie gdy pieczemy
biszkopt przygotowujemy masę budyniową. Gotujemy
budyń. W 1/2 szklance
mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki
cukru.
Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w litrze
mleka gotujemy go w 1/2 litra.
Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu dobrze go studzimy, musi być zimny. Miękkie
masło śmietankowe wkładamy do miski razem z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania białego kremu. Dodajemy stopniowo
budyń, cały czas miksując. Na samym końcu wsypujemy kandyzowana skórkę cedratu lub
rodzynki (zależy od upodobań). Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Tak przygotowaną masę wykładamy na przestudzony
biszkopt.

Na samym końcu przygotowujemy masę
cappuccino.
Mleko zagotowujemy w rondelku, ja odlałam 1/3 szklanki
mleka i rozprowadziłam w nim
kawę cappuccino, aby nie zrobiły się grudki
kawy, gdy
mleko w rondelku się zagotowało wlałam
kawę i zagotowałam to wszystko na ogniu.
Kawę wystudzić. Do chłodnej
kawy wsypujemy
śnieżki oraz śmietan–fix i miksujemy na najwyższych obrotach na puszystą masę.
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w niewielkiej ilości
wody i dodajemy do ubitej
śnieżki, wszystko dokładnie ze sobą łączmy i wylewamy na masę budyniową.
Czekolady ścieramy i posypujemy ciasto. Chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.


Inspiracja