ßßß
Cookit - przepis na Ciasto Cappuccino
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ciasto Cappuccino
Składniki
Jajko
Mąka ziemniaczana
Mąka pszenna
Cukier
Proszek do pieczenia
Kakao
Cukier waniliowy
Budyń śmietankowy
Masło
Mleko
Cappuccino
Żelatyna
Bita śmietana
Śmietana śnieżka
Śmietanfix
Wykonanie
Idealna propozycja dla osób lubiących ciasta w typie tiramisu. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Świetnie sprawdza się również jako deser w pucharkach (zamiast
biszkoptu
można użyć np. nasączonych
biszkoptów
).Składniki-4
jajka
-1/2 szkl.
mąki ziemniaczanej
-1/2 szkl.
mąki pszennej
-3/4 szkl.
cukru
-2 łyżeczki
proszku do pieczenia
-3 łyżki
kakao
-
cukier waniliowy
-
budyń śmietankowy
-kostka
masła
-1 l.
mleka
-10 dag
kawy cappuccino
-4 łyżki
żelatyny
-2 op.
bitej śmietany
(tzw.
Śnieżki
)-zagęstnik do
bitej śmietany
(tzw.
Śmietan-fix
)Przygotowanie
Białka
ubić dodając
cukier
. Mieszać, dodając
żółtka
, przesiane
mąki
z
proszkiem do pieczenia
,
cukier waniliowy
i
kakao
. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 40 minut w temp. 160st.Przygotować
budyń
według przepisu na opakowaniu (w 1/2 l
mleka
). Ostudzić. Zmiksować z
masłem
. Powstałą masą karpatkową posmarować ciepły
biszkopt
. Schłodzić.1/3 szkl.
mleka
odlać do kubka, resztę zagotować.
Cappuccino
rozpuścić w odlanym
mleku
i wlać do gotującego się. Zagotować, ostudzić. Wstawić na godzinę do lodówki.
Żelatynę
rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku. Schłodzone
cappuccino
zmiksować z
bitą śmietaną
i zagęstnikiem na puszystą masę. Dodać
żelatynę
, miksować 2-3 minuty. Masę wyłożyć jako drugą warstwę na
biszkopt
. Wstawić do lodówki. Wierzch można przyozdobić np. przesianym przez sitko
kakao
.
Smacznego! ;-)
Źródło:
http://zielonakuchnia.blogspot.com/2014/05/ciasto-cappuccino.html
Przepisy powiązane
Fale Dunaju
Fale Dunaju
Fale Dunaju
Fale Dunaju
Fale Dunaju
Składniki powiązane (0)