Wykonanie

Składniki:600 g solonych
filetów śledziowych300 g
suszonych pomidorów w
oliwie4 duże
cebule6 łyżek
sosu słodko- kwaśnego2 łyżki
ketchupu pikantnego2 łyżki
koncentratu pomidorowego (najlepiej z Pudliszek)3 łyżki suszonej
papryki w płatkach
przyprawy:
sólpieprz kolorowy i czarny
pieprz cytrynowypapryka słodka mielona
oreganobazyliazioła prowansalskiezalewa octowa do
śledzi:2 szklanki
octu 10%6 szklanek
wody2 łyżki
soli10 łyżek
cukruprzyprawy:4
liście laurowekilka ziarenek
pieprzu czarnegokilka ziarenek
ziela angielskiegogoździki (lecz niekoniecznie)
pieprz czarny mielonyWykonanie:
Śledzie dokładnie myjemy w zimnej wodzie, przekładamy do głębokiej miski i zalewamy zimną
wodą,
śledzie muszą całkowicie znajdować się pod
wodą. Moczymy je przez 2 godziny, co 30 minut zmieniamy
wodę na nową. Kiedy
śledzie się moczą przygotowujemy do nich zalewę
octową. Do garnka wlewamy
ocet,
wodę i zagotowujemy, dodajemy
cukier i
sól oraz
przyprawy. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Zestawiamy z ognia i studzimy. Zalewa do
śledzi musi być bardzo zimna, aby się nie rozpadły na kawałki. Gdy
śledzie się wymoczą, odlewamy
wodę i przekładamy je do garnka z zimną zalewą na około 5 godzin. Najlepiej jest je pozostawić w zalewie na całą noc. Zamarynowane
śledzie odcedzamy z zalewy i kroimy w mniejsze kawałki według uznania i przekładamy do dużej miski.

Teraz przygotowujemy farsz z dodatkiem
suszonych pomidorów.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.
Pomidory odcedzamy z zalewy i kroimy w mniejsze części.
Oliwę z
suszonych pomidorów wlewamy na patelnię i rozgrzewamy, dodajemy pokrojoną
cebulę i dusimy do miękkości, nie dopuszczając aby
cebula się przypaliła. Gdy
cebula zaczyna robić się miękka dodajemy
pieprz cytrynowy oraz
słodką paprykę w płatkach oraz
zioła:
oregano,
bazylię,
zioła prowansalskie (ilość
ziół zależy od naszych upodobań, ja dałam po dwie łyżki stołowe każdej z przypraw), mieszamy wszystko i dodajemy
suszone pomidory. Smażymy wszystko przez około 5 minut i dodajemy resztę składników: sos słodko – kwaśny,
ketchup pikantny i
koncentrat pomidorowy, doprawiamy wszystko do smaku
pieprzem kolorowym oraz czarnym,
solą i smażymy wszystko przez 5 minut. Farsz studzimy i przekładamy do miski ze
śledziami, mieszamy dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Tak przygotowane
śledzie najlepiej jest przełożyć do zamykanego pojemnika i odstawić przynajmniej na jeden dzień do lodówki, aby wszystkie składniki miały czas, aby się zez sobą „przegryźć”.