ßßß
Składniki:600 g solonych filetów śledziowych300 g suszonych pomidorów w oliwie4 duże cebule6 łyżek sosu słodko- kwaśnego2 łyżki ketchupu pikantnego2 łyżki koncentratu pomidorowego (najlepiej z Pudliszek)3 łyżki suszonej papryki w płatkachprzyprawy:sólpieprz kolorowy i czarnypieprz cytrynowypapryka słodka mielonaoreganobazyliazioła prowansalskiezalewa octowa do śledzi:2 szklanki octu 10%6 szklanek wody2 łyżki soli10 łyżek cukruprzyprawy:4 liście laurowekilka ziarenek pieprzu czarnegokilka ziarenek ziela angielskiegogoździki (lecz niekoniecznie)pieprz czarny mielonyWykonanie:Śledzie dokładnie myjemy w zimnej wodzie, przekładamy do głębokiej miski i zalewamy zimną wodą, śledzie muszą całkowicie znajdować się pod wodą. Moczymy je przez 2 godziny, co 30 minut zmieniamy wodę na nową. Kiedy śledzie się moczą przygotowujemy do nich zalewę octową. Do garnka wlewamy ocet, wodę i zagotowujemy, dodajemy cukier i sól oraz przyprawy. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Zestawiamy z ognia i studzimy. Zalewa do śledzi musi być bardzo zimna, aby się nie rozpadły na kawałki. Gdy śledzie się wymoczą, odlewamy wodę i przekładamy je do garnka z zimną zalewą na około 5 godzin. Najlepiej jest je pozostawić w zalewie na całą noc. Zamarynowane śledzie odcedzamy z zalewy i kroimy w mniejsze kawałki według uznania i przekładamy do dużej miski.
Teraz przygotowujemy farsz z dodatkiem suszonych pomidorów. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Pomidory odcedzamy z zalewy i kroimy w mniejsze części. Oliwę z suszonych pomidorów wlewamy na patelnię i rozgrzewamy, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości, nie dopuszczając aby cebula się przypaliła. Gdy cebula zaczyna robić się miękka dodajemy pieprz cytrynowy oraz słodką paprykę w płatkach oraz zioła: oregano, bazylię, zioła prowansalskie (ilość ziół zależy od naszych upodobań, ja dałam po dwie łyżki stołowe każdej z przypraw), mieszamy wszystko i dodajemy suszone pomidory. Smażymy wszystko przez około 5 minut i dodajemy resztę składników: sos słodko – kwaśny, ketchup pikantny i koncentrat pomidorowy, doprawiamy wszystko do smaku pieprzem kolorowym oraz czarnym, solą i smażymy wszystko przez 5 minut. Farsz studzimy i przekładamy do miski ze śledziami, mieszamy dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Tak przygotowane śledzie najlepiej jest przełożyć do zamykanego pojemnika i odstawić przynajmniej na jeden dzień do lodówki, aby wszystkie składniki miały czas, aby się zez sobą „przegryźć”.