Wykonanie

Składniki:15 średniej wielkości skrzydełek z
kurczaka400 g
mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego400 g
pieczarek2 małe
cebulanatka pietruszki lub
koperku1
jajo1 łyżka
oleju1 łyżka ki
keczupu najlepiej pikantnegogarść startego
żółtego seraząbek
czosnkuulubione
przyprawy :
pieprz,
sól paprykę czerwoną,
majeranek,
oregano,
czosnek,
przyprawę do kurczaka ,
vegeteWykonanie:Skrzydełka umyć i wyfiletować pozostawiając nie ruszoną jedynie lotkę.
Ostrym nożem objeżdżamy wokół kości tak aby pokazała się w całości, następnie zeskrobujemy
mięso wraz ze skórą z kości do samego dołu gdy już natrafimy na chrząstkę wykręcamy kość i ją wyciągamy. I to samo robimy z kolejnymi kośćmi. Gdy pojawi się lotka kończymy filetowanie i
mięso wykręcamy do pierwotnego kształtu.

Obsypujemy wyfiletowane skrzydełka sporządzoną
mieszanką przypraw: 1 łyżka
keczupu i
oleju oraz wyciśnięty przez praskę jeden duży ząbek
czosnku oraz ulubione
przyprawy do kurczaka. Po zamarynowaniu odstawiamy w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Cebulę kroimy w drobną kostkę,
pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy
olej i podsmażamy
cebulę wraz z
pieczarkami, doprawiając całość
pieprzem i
solą. Patelnię na chwilę przykrywamy pokrywką, żeby
pieczarki puściły
wodę, następnie odkrywamy i smażymy tak długo, aż
woda całkowicie odparuje. Dodajemy
ser do usmażonych
pieczarek. Lekko podgrzewamy patelnię i mieszamy tak długo aż
ser się rozpuści i sklei farsz. Gdy ostygnie łączymy z
mięsem mielonym i dokładnie mieszamy. Przygotowane, wytrybowane wcześniej skrzydełka napełniamy farszem w miejscach, gdzie wcześniej były kości. Skrzydełka obsmażamy na rozgrzanej patelni z dwóch stron.

Skrzydełka układamy na blaszce lub specjalnym worku do pieczenia. Worek należy nakłuć w kilku miejscach i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Skrzydełka pieczemy ok 60 minut w temp. 180 stopni. Czas pieczenia uzależniony jest od tego jak skrzydełka mają być przyrumienione. Skrzydełka najlepiej smakują z frytkami lub krokietami ziemniaczanymi.