ßßß Cookit - przepis na Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym

Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
15 średniej wielkości skrzydełek z kurczaka
400 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
400 g pieczarek
2 małe cebula
natka pietruszki lub koperku
1 jajo
1 łyżka oleju
1 łyżka ki keczupu najlepiej pikantnego
garść startego żółtego sera
ząbek czosnku
ulubione przyprawy : pieprz, sól paprykę czerwoną, majeranek, oregano, czosnek,przyprawę do kurczaka , vegete
Wykonanie:
Skrzydełka umyć i wyfiletować pozostawiając nie ruszoną jedynie lotkę. Ostrym nożem objeżdżamy wokół kości tak aby pokazała się w całości, następnie zeskrobujemy mięso wraz ze skórą z kości do samego dołu gdy już natrafimy na chrząstkę wykręcamy kość i ją wyciągamy. I to samo robimy z kolejnymi kośćmi. Gdy pojawi się lotka kończymy filetowanie i mięso wykręcamy do pierwotnego kształtu.
Obsypujemy wyfiletowane skrzydełka sporządzoną mieszanką przypraw: 1 łyżka keczupu i oleju oraz wyciśnięty przez praskę jeden duży ząbek czosnku oraz ulubione przyprawy do kurczaka. Po zamarynowaniu odstawiamy w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę wraz z pieczarkami, doprawiając całość pieprzem i solą. Patelnię na chwilę przykrywamy pokrywką, żeby pieczarki puściły wodę, następnie odkrywamy i smażymy tak długo, aż woda całkowicie odparuje. Dodajemy ser do usmażonych pieczarek. Lekko podgrzewamy patelnię i mieszamy tak długo aż ser się rozpuści i sklei farsz. Gdy ostygnie łączymy z mięsem mielonym i dokładnie mieszamy. Przygotowane, wytrybowane wcześniej skrzydełka napełniamy farszem w miejscach, gdzie wcześniej były kości. Skrzydełka obsmażamy na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
Skrzydełka układamy na blaszce lub specjalnym worku do pieczenia. Worek należy nakłuć w kilku miejscach i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Skrzydełka pieczemy ok 60 minut w temp. 180 stopni. Czas pieczenia uzależniony jest od tego jak skrzydełka mają być przyrumienione. Skrzydełka najlepiej smakują z frytkami lub krokietami ziemniaczanymi.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/02/20/skrzydelka-faszerowane-miesem-mielonym