Wykonanie
Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na
jajka faszerowane. Tym razem w nieco w innym stylu, a mianowicie - faszerowane skorupki. Farsz oparty jest na pieczarkach, a cały jest mocno doprawiony, wręcz pikantny. Tuż przed podaniem
jajka są zapiekane z
żółtym serem, dobrze smakują z kleksikiem
keczupu ;) Są na prawdę pyszne, gorąco polecam:)

Składniki :6
jajek ugotowanych na twardo200g
pieczarek1-2
cebule2 ząbki
czosnkusól,
pieprzpietruszka,
koperek,
szczypiorekpapryka słodkapapryka ostra lub
pieprz kajeński
olej do smażenia
żółty ser starty na tarce
keczup
Przygotowanie :
Jajka ugotować i ostudzić (UWAGA - nie tłuc skorupek! ja odruchowo często to robię).Na patelni rozgrzać
oliwę, przesmażyć na niej drobno pokrojoną
cebulkę i przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na patelnię i przesmażyć.
Jajka przekroić wzdłuż dużym i
ostrym nożem na pół, wydrążyć
jajka ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skorupki zachować.
Jajka wrzucić na patelnię, dokładnie wymieszać i przesmażyć, w razie potrzeby podlać niewielką ilością
wody. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem (dużo),
ziołami oraz
papryką. Następnie skorupki napełnić farszem, posypać
serem i oprószyć
papryką, podpiec w piekarniku przez kilka minut do czasu aż
ser się roztopi. Podawać od
razy z kleksikiem
keczupu.


Smacznego !