Wykonanie
To bardziej ciasto niż chlebek, ale bardzo apetyczne. Bezglutenowy pyszny wypiek bez
mąki, w dodatku z moimi ulubionymi
orzechami.
Orzechy najlepiej łuskać z łupinek samodzielnie, wtedy mamy pewność, że nie zostały potraktowane chemikaliami i nie były spleśniałe. Oczywiście
orzechy laskowe czy włoskie dostaniemy bez problemu w łupinie, gorzej z pozostałymi. Czasem udaje mi się kupić brazylijskie i
migdały, ale nie jest to proste.
Orzechy włoskie wspomagają układ nerwowy i pracę mózgu: znajdziemy w nich miedź, kwas foliowy i magnez, cynk i witaminę B6 oraz witaminę E dla pięknej cery i włosów.Najlepiej zmielić je na świeżo przed pieczeniem, albo przechowywać zmielone w lodówce, bo dość szybko jełczeją. Ja
mielę je zawsze za pomocą młynka do
parmezanu. Są dosyć miękkie i naprawdę nie zajmuje to wiele czasu, a wióreczki są mięciutkie i pulchne.
Batat to doskonałe źródło B – karotenu, potasu i fosforu, manganu, witamin z grupy B i błonnika. Świetnie wiąże i dosładza chlebek.Karob zawiera ok. 80%
białka oraz szereg witamin: A, B2, B3. Posiada także sporo wapnia, fosforu, potasu oraz magnezu i żelaza. Nie zawiera kwasu szczawiowego, zmniejszającego wchłanianie związków wapnia i cynku oraz kofeiny i teobrominy, które mogą być przyczyną alergii. Jego smak jest delikatnie słodkawy, a w strukturze przypomina
kakao i znakomicie je zastępuje.

Składniki (na keksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm)2 szklanki zmielonych
orzechów włoskich1 spory
batat (ok. 400 g razem ze skórką)3
jaja0,5 szklanki
siemienia lnianego odtłuszczonego0,5 szklanki
mleka kokosowego lub innego
mleka roślinnego3 łyżki
oleju kokosowego lekko rozpuszczonego3 łyżki karobusok z połowy
limonki1 łyżka
miodu2 łyżeczki
proszku do pieczenia na kamieniu winnym1 łyżeczka
cynamonupłatki migdałowe lub
kokosowe do posypania
chlebka
Przygotowanie
Batata umyć, cienko obrać i pokroić w kostkę. Ugotować na parze i utłuc tłuczkiem do
ziemniaków lub rozgnieść drewnianą łyżką. Odstawić do wystudzenia. Suche składniki wymieszać razem w misce. W drugiej misce połączyć za pomocą trzepaczki
jaja, tłuszcz,
sok z limonki,
miód i
mleko kokosowe. Chwilę ubijać, żeby zwiększyć objętość masy. Powoli zacząć wsypywać suche składniki, cały czas mieszając. Dokładnie połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać raz jeszcze i włożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię łyżką i posypać
płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 1h i 5-10 minut.