Wykonanie
Macie ochotę na kruche ciasto z
owocami leśnymi? A jeśli do tego ciasto jest wegańskie i ma smak chałwy? I jeszcze, zrobienie go zajmie około pół godziny?Nie jestem weganką, ale przepisy z tej kuchni pociągają mnie niezmiernie. Ciasta bez jaj i
masła piekłam już wielokrotnie, ale kruche zrobiłam po raz pierwszy i muszę powiedzieć, że w smaku niczym nie odbiega od tego klasycznego.Zrobienie go zabrało mi chwilę, piecze się je również błyskawicznie, a smak jest rewelacyjny. Spróbujcie sami.

Składniki:100g
mąki kukurydzianej50g mielonych
orzechów laskowych lub włoskich - można je zastąpić tą samą ilością
mąki kukurydzianej80g
mąki ryżowej - ja użyłam
mąki z
ryżu brązowegoszczypta
soliokoło 120g
cukru - ilość zależy od preferencji, można dodać trochę więcej130ml
oleju słonecznikowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaodrobina
wody - opcjonalnie1/2 kubka świeżych
malin1/2 kubka
jagód3 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
mąki kukurydzianejskórka starta z 1/2
cytrynygarść
chałwy - opcjonalnie


Jak zrobiłam:1. Przygotowałam blaszkę o średnicy około 21cm - wyłożyłam ją papierem do pieczenia.W misce wymieszałam wszystkie suche składniki. Dolałam
olej, cały czas mieszając ciasto, a
potem dokończyłam zagniatanie ręką. Jeżeli ciasto jest za suche, można dodać odrobinę
wody.Ciasto podzieliłam na dwie części - 2/3 i 1/3.2. Większą częścią ciasta wylepiłam spód blaszki. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 15 - 20 minut, aż był leciutko złocisty.3.
Owoce wymieszane z
brązowym cukrem,
mąką i
skórką z cytryny wyłożyłam na podpieczony spód. Z pozostałego ciasta - 1/3 zagniotłam kruszonkę ( można dodać trochę więcej
cukru i odrobinę
oleju, będzie łatwiej uformować grudki ), posypałam
owoce. Piekłam dalej, około 20 minut, aż kruszonka zbrązowiała.4. Tuż przed końcem pieczenia, posypałam wierzch pokruszoną
chałwą waniliową i wstawiłam jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby
chałwa się rozpuściła.
Jadłam jeszcze gorące, parząc sobie palce, a smak nie do opisania! Mimo, że
chałwy jest odrobina na wierzchu, całe ciasto smakuje
sezamowo -
chałwowo; myślę, że to dzięki użyciu
oleju słonecznikowego i
mąki kukurydzianej. Doskonałe! Polecam gorąco, dosłownie - patrzę na swoje poparzone palce - weganom i nie - weganom.