Wykonanie

Stwierdziłam ostatnio, że chyba powinnam od czasu do czasu przybliżać Wam też nasze tutejsze, szwajcarskie specjały :) Ciasto, które dziś Wam proponuję z całą pewnością jest jednym z tych tradycyjnych. To prawie coś jak sernik czy szarlotka w polskim domu :) A jest to ciasto
marchewkowe . Tak, tak, ciasto
marchewkowe to typowy szwajcarski wypiek! I każda pani domu ma swój ulubiony przepis rzecz jasna ;) Ciasto to wywodzi się z tej niemieckojęzycznej części Szwajcarii, z kantonu Argowii dokładnie rzecz biorąc. I nawet jeśli proporcje nie zawsze są podobne, to podstawowe składniki są niezmiennie te same : utarta
marchewka oraz mielone
orzechy laskowe lub
migdały. A na wierzch co kto lubi : można tylko posypać ciasto
cukrem pudrem, można ozdobić lukrem (
białkowym lub nie) i oczywiście marcepanowymi
marchewkami :) Do ciasta (lub do lukru) można też dodać odrobinę kirschu, co będzie dodatkowym szwajcarskim akcentem tego wypieku :)

Ciasto
marchewkoweNa tortownicę 26 – 28 cm (gdy robię ciasto z 3
jajek, używam tortownicy o średnicy 20 cm)4
jajka150-170g
cukru2 łyżki kirschu (lub ciepłej
wody, lub
soku cytrynowego)*1/2 łyżeczki
cynamonu (lub przypraw do piernika)otarta skórka z 1
cytryny250 g mielonych
orzechów laskowych250 g
marchewki startej na drobnych oczkach1 szczypta
soli3-4 łyżki maizeny (lub
mąki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia* soku można dodać więcej (maks. z ½
cytryny) jeśli chcemy otrzymać bardziej wilgotne ciasto
Zółtka ubić z
cukrem, dodać kirsch,
cynymon i
skorke z cytryny; następnie dodać
marchew i
orzechy, dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Dodawać po trochu do marchewkowej masy, na przemian dosypując też trochę
mąki wymieszanej z proszkiem i delikatnie mieszając. Wlać masę do natłuszczonej tortownicy; wstawić ciasto do nagrzanego do 100°C piekarnika (na ten niższy, nie na środkowy poziom), podwyższyć temperaturę do 180°C i piec ok. 50 min.Jeszcze ciepłe ciasto można udekorować mieszając 200 g
cukru pudru z 1
białkiem i 1 łyzka kirschu (lub bez
białka, tylko dodając kirschu, lub tylko z
sokiem cytrynowym np.); należy otrzymać gładką, dosyć gęstą masę. Następnie, na polukrowanym cieście układamy marcepanowe
marchewki :)Smacznego!*