ßßß
4 jajka200 g cukru2 łyżki kirschu(lub ciepłej wody, lub soku cytrynowego)1/2 łyżeczki cynamonu(lub przyprawy do piernika)otarta skórka z 1 cytryny250 g mi e lonych orzechów laskowych250 g marchewki startej na drobnych oczkachszczypta soli3-4 łyzki maizeny(lub mąki)1 łyżeczka proszku do pieczeniaŻółtka ubijamy z cukrem, dodajemy kirsch(ja dodałam sok z cytryny), cynamon i skórkę z cytryny. Potem dodajemy marchew i orzechy, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy po trochu do marchewkowej masy, na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wlewamy masę do natłuszczonej tortownicy(u mnie 23 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st C, podwyższamy temp. do 180 st i pieczemy ok 50 min. Jeszcze ciepłe ciasto możemy udekorować lukrem mieszając 200 g cukru pudru z 1 białkiem i 1 łyżką kirschu(ja dodałam sok z cytryny i trochę koktajlu alkoholowego)