ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe(szwajcarskie)

Ciasto marchewkowe(szwajcarskie)

nazwa

Wykonanie

No w końcu i ja się skusiłam na to marchewkowe ciasto, gdy zobaczyłam je na blogu u Majany, a wcześniej u Bei, która nam ten przepis zapodała oraz Ireny i Andrzeja. Chyba trochę za słabo zmieliłam orzechy i wyszedł efekt bardzo nieciastowego ciasta, jak to określili moi znajomi, ale ciasto tak im posmakowało, że sami się obsługiwali i chodzili do kuchni po kolejne dokładki:)
4 jajka
200 g cukru
2 łyżki kirschu(lub ciepłej wody, lub soku cytrynowego)
1/2 łyżeczki cynamonu(lub przyprawy do piernika)
otarta skórka z 1 cytryny
250 g mi e lonych orzechów laskowych
250 g marchewki startej na drobnych oczkach
szczypta soli
3-4 łyzki maizeny(lub mąki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy kirsch(ja dodałam sok z cytryny), cynamon i skórkę z cytryny. Potem dodajemy marchew i orzechy, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy po trochu do marchewkowej masy, na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wlewamy masę do natłuszczonej tortownicy(u mnie 23 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st C, podwyższamy temp. do 180 st i pieczemy ok 50 min. Jeszcze ciepłe ciasto możemy udekorować lukrem mieszając 200 g cukru pudru z 1 białkiem i 1 łyżką kirschu(ja dodałam sok z cytryny i trochę koktajlu alkoholowego)
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/05/ciasto-marchewkoweszwajcarskie.html