Wykonanie
Mus z dyni czekał cierpliwie na swoją kolej :) Pierwsze w tym roku jego wykorzystanie to ciasto o smaku piernika z zakamuflowaną
dynią. Kto nie wie, że ona tam jest, ten się zajada i o nic nie pyta. Ci, którzy się dowiadują, dziwią się, że
dynia w cieście? że tutaj? to niemożliwe :)Jest to też pierwszy przepis, w którym testuję otrzymane z Prymatu
przyprawy. Na pierwszy ogień poszła "
Przyprawa do piernika, ciast i deserów ".Producent w składzie podaje
goździki,
cynamon,
gałkę muszkatołową i
kolendrę. Wszystkie one należą do grupy przypraw korzennych.
Przyprawa z nich stworzona powinna być bardzo aromatyczna... A jaki jest Prymat?
Cynamon - czuję, gałkę - też, goździki? a jakże, są :)
Przyprawa Prymat pięknie pachnie, a ciasto nią wzbogacone wypełniło "piernikami" cały dom... Polecam :)

Składniki:300 g
mąki pszennejszczypta
soli3 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
cukru2 łyżeczki "
Przyprawy do piernika" Prymat4
jajka200 g roztopionego
masłaskórka otarta z 1
cytryny1 łyżka
soku z cytryny300 g puree z dyni

Sposób przygotowania:
Mąkę,
cukier,
przyprawy oraz
proszek do pieczenia i
sól wsyp do miski i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce ubij
jajka. Dodaj do nich przestudzone roztopione
masło oraz
skórkę z cytryny i sok. Wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj wymieszane suche składniki. Na samym końcu dodaj puree z dyni i dobrze wymieszaj. Przelej masę do natłuszczonej formy. Piecz w 180 st. około 1 h.