Wykonanie
Po raz pierwszy o cieście
marchewkowym usłyszałam od koleżanki z pracy. Wtedy uznałam to za dziwactwo – no bo jak to? Ciasto z marchewką?
Potem koleżanka przyniosła kawałek do spróbowania i … ciasto to zostało jednym z moich ulubionych. Ciasto według przepisu koleżanki znajduje się na moim blogu. A dziś kolejna wersja. Znalazłam przepis na płycie dołączonej do mojego robota kuchennego

Składniki :(dla okrągłej formy z wyjmowanym dnem o śr. 24 cm)250 g
marchewek,200 g całych
orzechów laskowych,50 g
mąki,50 g
mąki kukurydzianej,6
żółtek,2 łyżki stołowe
cukru (następnym razem zwiększę ilość co najmniej dwukrotnie),2 łyżki stołowe ciepłej
wody,1/2 łyżeczki
cynamonu,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,15 ml
soku cytrynowego,6
białek,szczypta
soli,papier do pieczenia,
masło do natłuszczenia formy,
cukier puder do posypania wierzchu ciasta.Wykonanie :Drobno zmielić
orzechy, obrać
marchewki, odciąć końce i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wymieszać je z
sokiem cytrynowym. Ubić
żółtka z
cukrem i ciepłą
wodą na kremową masę. W osobnej misce ubić na sztywno ze szczyptą
soli białka. Masę z
żółtek wymieszać z przetartymi
marchewkami, pudrem z
orzechów laskowych,
mąką,
mąką kukurydzianą,
cynamonem,
proszkiem do pieczenia. Na koniec ostroznie wymieszać całość z ubitą pianą z
białek i od razu przelać do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wysmarowanej
masłem. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C i piec około 45 minut. Kiedy przestygnie posypać
cukrem pudrem.* ciasto z tych proporcji wychodzi niezbyt słodkie więc śmiało można wg mnie zwiększyć ilośc
cukru lub na koniec zrobić białą polewę z
cukru i udekorować wierzch.