ßßß
Składniki :(dla okrągłej formy z wyjmowanym dnem o śr. 24 cm)250 g marchewek,200 g całych orzechów laskowych,50 g mąki,50 g mąki kukurydzianej,6 żółtek,2 łyżki stołowe cukru (następnym razem zwiększę ilość co najmniej dwukrotnie),2 łyżki stołowe ciepłej wody,1/2 łyżeczki cynamonu,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,15 ml soku cytrynowego,6 białek,szczypta soli,papier do pieczenia,masło do natłuszczenia formy,cukier puder do posypania wierzchu ciasta.Wykonanie :Drobno zmielić orzechy, obrać marchewki, odciąć końce i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wymieszać je z sokiem cytrynowym. Ubić żółtka z cukrem i ciepłą wodą na kremową masę. W osobnej misce ubić na sztywno ze szczyptą soli białka. Masę z żółtek wymieszać z przetartymi marchewkami, pudrem z orzechów laskowych, mąką, mąką kukurydzianą, cynamonem, proszkiem do pieczenia. Na koniec ostroznie wymieszać całość z ubitą pianą z białek i od razu przelać do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C i piec około 45 minut. Kiedy przestygnie posypać cukrem pudrem.* ciasto z tych proporcji wychodzi niezbyt słodkie więc śmiało można wg mnie zwiększyć ilośc cukru lub na koniec zrobić białą polewę z cukru i udekorować wierzch.