ßßß Cookit - przepis na Szwajcarskie ciasto marchewkowe

Szwajcarskie ciasto marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Po raz pierwszy o cieście marchewkowym usłyszałam od koleżanki z pracy. Wtedy uznałam to za dziwactwo – no bo jak to? Ciasto z marchewką? Potem koleżanka przyniosła kawałek do spróbowania i … ciasto to zostało jednym z moich ulubionych. Ciasto według przepisu koleżanki znajduje się na moim blogu. A dziś kolejna wersja. Znalazłam przepis na płycie dołączonej do mojego robota kuchennego
Składniki :
(dla okrągłej formy z wyjmowanym dnem o śr. 24 cm)
250 g marchewek,
200 g całych orzechów laskowych,
50 g mąki,
50 g mąki kukurydzianej,
6 żółtek,
2 łyżki stołowe cukru (następnym razem zwiększę ilość co najmniej dwukrotnie),
2 łyżki stołowe ciepłej wody,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
15 ml soku cytrynowego,
6 białek,
szczypta soli,
papier do pieczenia,
masło do natłuszczenia formy,
cukier puder do posypania wierzchu ciasta.
Wykonanie :
Drobno zmielić orzechy, obrać marchewki, odciąć końce i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wymieszać je z sokiem cytrynowym. Ubić żółtka z cukrem i ciepłą wodą na kremową masę. W osobnej misce ubić na sztywno ze szczyptą soli białka. Masę z żółtek wymieszać z przetartymi marchewkami, pudrem z orzechów laskowych, mąką, mąką kukurydzianą, cynamonem, proszkiem do pieczenia. Na koniec ostroznie wymieszać całość z ubitą pianą z białek i od razu przelać do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C i piec około 45 minut. Kiedy przestygnie posypać cukrem pudrem.
* ciasto z tych proporcji wychodzi niezbyt słodkie więc śmiało można wg mnie zwiększyć ilośc cukru lub na koniec zrobić białą polewę z cukru i udekorować wierzch.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=959