Wykonanie
Pierogi z
jagodami, obowiązkowo podane z kleksami gęstej
śmietany i
cukrem. Do
jagodowego farszu możecie też dodać inne
leśne owoce, takie jak
maliny czy
borówki. Doprawcie je według własnego uznania, na przykład
cynamonem albo
cukrem z
wanilią. Jeżeli lubicie jeść pierogi z
jagodami też poza
jagodowym sezonem, możecie zamrozić je, układając na tackach i ugotować w każdej chwili.
Składniki na około 30 pierogów z
jagodami:2 szklanka
mąki1/2 szklanki wrzącej
wodyszczypta
soliMąkę wymieszać z
solą, zalać wrzącą
wodą i wymieszać. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na grubość 1- 2 mm, lekko podsypując
mąką, szklanką powykrawać koła.
Składniki na farsz
jagodowy:400 g
jagód4 łyżki
cukruJagody opłukać i osuszyć. Na każdym kole z ciasta układać po łyżeczce
jagód, posypywać szczyptą
cukru i zlepiać pierogi.Gotować we wrzątku, na około 2 minuty po wypłynięciu pierogów nad powierzchnię
wody, odcedzić. Smacznego!