ßßß Cookit - przepis na Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pierogi z jagodami, obowiązkowo podane z kleksami gęstej śmietany i cukrem. Do jagodowego farszu możecie też dodać inne leśne owoce, takie jak maliny czy borówki. Doprawcie je według własnego uznania, na przykład cynamonem albo cukrem z wanilią. Jeżeli lubicie jeść pierogi z jagodami też poza jagodowym sezonem, możecie zamrozić je, układając na tackach i ugotować w każdej chwili.
Składniki na około 30 pierogów z jagodami:
2 szklanka mąki
1/2 szklanki wrzącej wody
szczypta soli
Mąkę wymieszać z solą, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na grubość 1- 2 mm, lekko podsypując mąką, szklanką powykrawać koła.
Składniki na farsz jagodowy:
400 g jagód
4 łyżki cukru
Jagody opłukać i osuszyć. Na każdym kole z ciasta układać po łyżeczce jagód, posypywać szczyptą cukru i zlepiać pierogi.
Gotować we wrzątku, na około 2 minuty po wypłynięciu pierogów nad powierzchnię wody, odcedzić. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/07/pierogi-z-jagodami.html