Wykonanie
Jagodowe JęzyczkiA to po prostu
jagodowe pierożkiWiem, wiem, nie jest to super odkrywcze danie, dlatego wahałam się czy o nim wspomnieć. Ale, klejenie pierogów to dla mnie fajny sposób na mały relaks, więc chcę się z
wami nim podzielić :)A
potem, no cóż, „niebo w gębie”.
Ciasto na pierogi:35 dkg
mąki tortowej
Jajo (lub bez- ja lubię bez :) )
SólCiepła
wodaJagodycukierMąkę przesiewamy na stolnicę. Jeżeli chcemy by ciasto było bardziej miękkie- nie dodajemy
jajka. Jeżeli wolimy twardsze- dodajemy.
Potem odrobina
soli,
wody (ilość wg. uznania- ciasto musi się sklejać przy wyrabianiu). Zagniatamy, zagniatamy. :) Wsadzamy do woreczka i odstawiamy na 10 min.
Potem wałkujemy na cienkie ciasto. Pakujemy
jagódki,
cukier wg. uznania i do wrzącej, osolonej
wody.Życzę miłego relaksu :)