ßßß Cookit - przepis na W śląskim warzywniku

W śląskim warzywniku

nazwa

Wykonanie

Jagodowe Języczki
A to po prostu jagodowe pierożki
Wiem, wiem, nie jest to super odkrywcze danie, dlatego wahałam się czy o nim wspomnieć. Ale, klejenie pierogów to dla mnie fajny sposób na mały relaks, więc chcę się z wami nim podzielić :)
A potem, no cóż, „niebo w gębie”.
Ciasto na pierogi:
35 dkg mąki tortowej
Jajo (lub bez- ja lubię bez :) )
Sól
Ciepła woda
Jagody
cukier
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Jeżeli chcemy by ciasto było bardziej miękkie- nie dodajemy jajka. Jeżeli wolimy twardsze- dodajemy. Potem odrobina soli, wody (ilość wg. uznania- ciasto musi się sklejać przy wyrabianiu). Zagniatamy, zagniatamy. :) Wsadzamy do woreczka i odstawiamy na 10 min. Potem wałkujemy na cienkie ciasto. Pakujemy jagódki, cukier wg. uznania i do wrzącej, osolonej wody.
Życzę miłego relaksu :)
Źródło:http://slaskiwarzywnik.blogspot.com/2014/09/jagodowe-jezyczki-to-po-prostu.html