Wykonanie
Najsmaczniejszy letni obiad dla moich dzieci to pierogi z
jagodami , które własnoręcznie zbierałam. Delikatne i pełne
słodyczy danie, którego nie może zabraknąć na
stole wakacyjnym.
składniki na 15 pierogów2 szklanki
mąki1
jajko1/2 szklanki gorącej
wody1/2 litra
jagód200 g
śmietany 18%3 łyżeczki
cukruszczypta
soliprzepisZ
mąki,
jajka i gorącej
wody wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na dość cienki placek i wycinamy szklanką lub
kubkiem krążki .Na każdym krążku kładziemy łyżeczkę umytych i dobrze odsączonych
jagód i dobrze zlepiamy brzegi ciasta najlepiej widelcem.Na osolony wrzątek wrzucamy pierogi i gotujemy około 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i dokładnie odsączamy.Do miseczki wlewamy
śmietaną, dodajemy
cukier i dokładnie mieszamy.Tak przygotowaną
śmietaną polewamy pierogi.