ßßß

Przygotowanie:Ugotowane ziemniaki przecisnąć dwukrotnie przez praskę ,dodać jajko oraz mąkę.Wyrobić rękoma gładką masę.Stolnice oprószyć mąką. Z masy ziemniaczanej odrywać po kawałku ciasta , formować grube wałki , każdego podzielić na 4-5 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni , położyć łyżeczkę jagód , zlepić kluskę a następnie uformować dłońmi kulkę.W garnku zagotować osolony wrzątek , gotować knedle 5 min po wypłynięciu na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.Knedle podawać polane śmietaną , posypane cukrem oraz jagodami.SmacznegoPost navigation← Kopytka o intensywnym żółtym kolorze. Smakują zupełnie inaczej niż tradycyjnie przygotowane na mące pszennej. Ser cheddar jest wyrazisty w smaku więc czuć go w każdym kęsie kopytka.Domowy pasztet w jasnych kolorach dzięki czerwonej soczewicy i marchwi. Jest delikatny , lekki i zdrowty. Łatwo rozsmarować go na pieczywie dzięki zmiksowaniu mięsa blenderem →