ßßß Cookit - przepis na Knedle ziemniaczane na słodko.

Knedle ziemniaczane na słodko.

nazwa

Wykonanie

15 kwietnia 2015
Składniki:
( Na ok. 15 knedli)
1,5 kg. ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli
1 jajko
1,5 szklanki mąki pszennej+ do oprószenia stolnicy ( mąki możemy dodać więcej lub mniej w zależności od rodzaju ziemniaków)
śmietana 18%
jagody do posypania knedli
cukier
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć dwukrotnie przez praskę ,dodać jajko oraz mąkę.Wyrobić rękoma gładką masę.
Stolnice oprószyć mąką. Z masy ziemniaczanej odrywać po kawałku ciasta , formować grube wałki , każdego podzielić na 4-5 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni , położyć łyżeczkę jagód , zlepić kluskę a następnie uformować dłońmi kulkę.
W garnku zagotować osolony wrzątek , gotować knedle 5 min po wypłynięciu na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.
Knedle podawać polane śmietaną , posypane cukrem oraz jagodami.
Smacznego
Post navigation
← Kopytka o intensywnym żółtym kolorze. Smakują zupełnie inaczej niż tradycyjnie przygotowane na mące pszennej. Ser cheddar jest wyrazisty w smaku więc czuć go w każdym kęsie kopytka.
Domowy pasztet w jasnych kolorach dzięki czerwonej soczewicy i marchwi. Jest delikatny , lekki i zdrowty. Łatwo rozsmarować go na pieczywie dzięki zmiksowaniu mięsa blenderem →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/knedle-ziemniaczane-na-slodko