Wykonanie
15 kwietnia 2015Składniki:( Na ok. 15 knedli)1,5 kg. ugotowanych
ziemniaków z dodatkiem
soli1
jajko1,5 szklanki
mąki pszennej+ do oprószenia stolnicy (
mąki możemy dodać więcej lub mniej w zależności od rodzaju
ziemniaków)
śmietana 18%jagody do posypania knedli
cukierPrzygotowanie:Ugotowane
ziemniaki przecisnąć dwukrotnie przez praskę ,dodać
jajko oraz
mąkę.Wyrobić rękoma gładką masę.Stolnice oprószyć
mąką. Z masy ziemniaczanej odrywać po kawałku ciasta , formować grube wałki , każdego podzielić na 4-5 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni , położyć łyżeczkę
jagód , zlepić kluskę a następnie uformować dłońmi kulkę.W garnku zagotować osolony wrzątek , gotować knedle 5 min po wypłynięciu na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.Knedle podawać polane
śmietaną , posypane
cukrem oraz
jagodami.SmacznegoPost navigation← Kopytka o intensywnym
żółtym kolorze. Smakują zupełnie inaczej niż tradycyjnie przygotowane na
mące pszennej.
Ser cheddar jest wyrazisty w smaku więc czuć go w każdym kęsie kopytka.Domowy pasztet w jasnych kolorach dzięki
czerwonej soczewicy i
marchwi. Jest delikatny , lekki i zdrowty. Łatwo rozsmarować go na
pieczywie dzięki zmiksowaniu
mięsa blenderem →