Wykonanie
Macie ochotę coś zjeść, ale macie pustą lodówkę? Nie macie czasu siedzieć w kuchni i kombinować? Placki ziemniaczane są szybkim, prostym i pysznym pomysłem na... obiad, podwieczorek czy kolację!Placki ziemniaczane kojarzą mi się z moją babcią, która robi je najlepiej na świecie. Zazwyczaj jak do niej wpadam, tak jak kilkanaście lat temu, na obiad są placki ze
śmietaną. Pycha. Do ucierania
ziemniaków babcia używa sfatygowanej już, przeznaczonej tylko do tego celu, tarki, która rewelacyjnie robi z
ziemniaków papkę.Ja niestety tak porządnej tarki nie mam, ale za to nie muszę się męczyć, bo
ziemniaki trze mój głodny mężczyzna.Przepis na Placki Ziemniaczane(ok 10-12 szt.)placki4 duże
ziemniaki4 łyżki
mąki1
jajkosóldodatki (opcjonalnie)gęsta
śmietana 18%cukierZiemniaki obrać, umyć i zetrzeć do miski. Starte
ziemniaki odsączyć z nadmiaru
wody. Dodać
mąkę,
jajko i szczyptę
soli. Wymieszać.Placki smażyć na rozgrzanej patelni z większą ilością
oleju niż zwykle (wtedy są bardziej chrupiące).Podawać ze
śmietaną. Ja lubię też posypać je
cukrem. Są wtedy pyszne!Jeśli ktoś woli placki na słono to do masy ziemniaczanej można dodać trochę siekanej
cebuli.Smacznego! ;-)