Wykonanie
Pierogi z
jagodami,
truskawkami i
serem to moje ulubione i tak jest od dziecka. Pamiętam jak najpierw szliśmy całą rodziną zbierać
jagody do lasu a następnie z mamą lepiłam pierogi. Polane
śmietanką i posypane
cukrem. Pycha! To zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa.
3 szklanki
mąki1
jajkook. 1 szklanka ciepłej
wodyszczypta
solijagody (mogą być mrożone)2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejśmietana 12% z
cukrem do polaniaZagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Rozwałkować cienko i wykrawać szklanką koła.
Jagody ( jeśli są mrożone, odmrozić i odsączyć z
wody) wymieszać z
mąką ziemniaczaną i nakładać na ciasto, zawijać pierogi. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie, kiedy pierogi wypłyną gotować ok. 4-5 minut. Polać
śmietanką i posypać
cukrem.
Przepis bierze udział w akcji Moje smaki http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470