Wykonanie
Składniki:- 2 szklanki
mąki- 1/2 szklanki ciepłej
wody-
jajko-
jagody ok 300 g-
cukier (do smaku) ok 5 łyżeczek-
śmietana 12% +
cukier waniliowyPrzygotowanie:
Mąkę mieszamy z ciepłą
wodą i
jajkiem, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze części i cienko wałkujemy. Wycinamy krążki. Jeśli ktoś nie ma przyrządu do wycinania okręgów, najlepiej użyć szklanki.
Na krążek nakładamy 1 łyżkę wcześniej przygotowanego farszu (czyli
jagody wymieszane z
cukrem). Składamy na pół i zawijamy brzeg. Gotowe pierogi układamy na ściereczce kuchennej i przykrywamy inną ściereczką, aby nie wyschły do czasu zrobienia wszystkich pierogów. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut od wypłynięcia.
Wierzch ugotowanych pierogów polewamy
śmietaną wymieszaną wcześniej z
cukrem waniliowym.
Smacznego !