Wykonanie
Klasyczne, nieprzekombinowane, proste i smaczne. Sekret tkwi w cieście, odpowiedniej ilości
cukru i prawdziwie kwaśnej
śmietanie.1 kg
mąki krupczatki1 szkl bardzo ciepłej
wodyszczypta
soli750 ml
jagód3-4 łyżki stołowe
cukrucukier i kwaśna
śmietana do podania.-
Mąkę przesiewamy, doprawiamy
solą. Stopniowo dolewamy do niej bardzo ciepłej
wody, do momentu w którym ciasto będzie delikatne i sprężyste. Odstawiamy je pod przekryciem na około 20 minut.-
Jagody zasypujemy
cukrem.- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Wykrawamy pojedyncze pierożki. Nadziewamy
jagodami.- Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Jeżeli wolimy grubsze ciasto, to pamiętajmy, aby po wypłynięciu pozostawić pierogi jeszcze pół minuty we wrzątku.- Podajemy na ciepło posypane
cukrem i polane kwaśną
śmietaną.Smacznego:)