Wykonanie
Pierogi z
jagodami... Zapraszam po przepis :)
SKŁADNIKI0,5 kg
mąki100 g
masłaok. 1-1,5 szklanki bardzo ciepłej
wodyjagodyśmietanacukierJAK TO ZROBIĆ
Mąkę przesiewamy do miski,
masło kroimy w kostkę. Wszystko dokładnie zagniatamy z
wodą.
Wodę dodajemy stopniowo, aby ciasto nie może być rzadkie, ani twarde, lecz gładkie i sprężyste. Zagniatamy ok. 10 minut.Odrywamy część ciasta, rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka. Nakładamy
jagody, sklejamy (w maszynie lub ręcznie).Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3-5 minut (jak wypłyną na górę, muszą chwilę się pogotować). Odcedzamy. Podajemy ciepłe ze
śmietaną i
cukrem.Rewelacja :) Smacznego!!!
Biorę udział w akcji kulinarnej