Wykonanie
Leśne opowieści.Przepełnione słońcem.
ciasto na pierogi :3 szklanki
mąkiszklanka gorącej
wody1/3 łyżeczka
soli2 łyżki roztopionego
masłafarsz :
jagodycukierdodatki :
śmietanacukierlistki
miętySkładniki na ciasto pierogowe włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie na gładkie, elastyczne ciasto.Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym
mąką, wykrajać szklanką kółka - lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po łyżeczce
jagód i
cukru, zlepiać brzegi.W dużym garnku zgotować
wodę z niewielką ilością
soli, wrzucać pierogi partiami i gotować do 4 minut.Pierogi można mrozić jeszcze surowo - kładziemy oddzielnie pierogi do zamrażalnika, po godzinie przekładamy do woreczka lub pojemniczka - zapobiega to sklejeniu.Gotowe pierogi polać
śmietaną, posypać
cukrem i ozdobić listkami
mięty ( u mnie truskawkowa).