ßßß Cookit - przepis na Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

nazwa

Wykonanie

Pierogi z jagodami jak zresztą wszystkie pierogi uwielbiam i robię stosunkowo często. Gdy mija sezon na owoce, zawsze mam w zamrażarce truskawki i jagody, by gdy najdzie mnie ochota nawet w środku zimy stworzyć takie pyszności :) Teraz mamy czas świezych owoców, więc tym bardziej polecam.
Składniki :
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru pudru
2 zółtka
1 łyżka masła
szczypta soli
gorąca przegotowana woda
250 g jagód
3 łyżki cukru
100 g mascarpone
Dodatkowo:
słodka śmietana
cukier
jagody
listki mięty lub melisy
1 łyżeczka masła
mąka do podsypania
Sposób przygotowania:
Jagody przebrać i połaczyć z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać zółtka, cukier, sól i łyżkę miękkiego masła. Rozetrzeć ze soba składniki, a następnie wolnym strumieniem wlewać goracą wodą i wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ilość wody zależy od rodzaju mąki, ale bedzie to mniejwięcej 1 szklanka. Ciasto wyjąć z miski podzielić na 2 części. Na blacie lub stolnicy wysypać makę i rozwałkować ciasto. Wyciąć szklanką krążki, napełnić jagodami z cukrem i serem i formować pierogi.
W garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę masła. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucić partię pierogów i gotować aż do momentu ich wypłynięcia na wierzch. Wyłożyć na talerz łyżką cedzakową, lekko przestudzić, polać śmietaną posypać jagodami i cukrem. Ozdobić listkami mięty i podawać. Smacznego !
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/07/pierogi-z-jagodami.html