Wykonanie
Pierogi z
jagodami jak zresztą wszystkie pierogi uwielbiam i robię stosunkowo często. Gdy mija sezon na
owoce, zawsze mam w zamrażarce
truskawki i
jagody, by gdy najdzie mnie ochota nawet w środku zimy stworzyć takie pyszności :) Teraz mamy czas świezych
owoców, więc tym bardziej polecam.
Składniki :2 szklanki
mąki1 łyżeczka
cukru pudru2
zółtka1 łyżka
masłaszczypta
soligorąca przegotowana
woda250 g
jagód3 łyżki
cukru100 g
mascarponeDodatkowo:słodka
śmietanacukierjagodylistki
mięty lub
melisy1 łyżeczka
masłamąka do podsypania
Sposób przygotowania:
Jagody przebrać i połaczyć z
cukrem. Do miski przesiać
mąkę, dodać
zółtka,
cukier,
sól i łyżkę miękkiego
masła. Rozetrzeć ze
soba składniki, a następnie wolnym strumieniem wlewać goracą
wodą i wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ilość
wody zależy od rodzaju
mąki, ale bedzie to mniejwięcej 1 szklanka. Ciasto wyjąć z miski podzielić na 2 części. Na blacie lub stolnicy wysypać
makę i rozwałkować ciasto. Wyciąć szklanką krążki, napełnić
jagodami z
cukrem i
serem i formować pierogi.
W garnku zagotować
wodę, dodać łyżeczkę
masła. Kiedy
woda zacznie się gotować, wrzucić partię pierogów i gotować aż do momentu ich wypłynięcia na wierzch. Wyłożyć na talerz łyżką cedzakową, lekko przestudzić, polać
śmietaną posypać
jagodami i
cukrem. Ozdobić listkami
mięty i podawać. Smacznego !