Wykonanie
W moim domu, od kiedy pamiętam, zawsze w wakacje przygotowujemy pierogi z
jagodami. Z jagodziankami (przepis TUTAJ) jest nam jakoś nie po drodze, ale na zrobienie pierogów z prawdziwym fioletowym wulkanem smaku zawsze znajdziemy czas i chęci.Z czasów dzieciństwa lepienie pierogów kojarzy mi się z wakacjami, ciemnymi zębami i całym dniem roboty. Wszystko wygląda tak samo dzisiaj, oprócz ostatniej kwestii. Mam wrażenie, że wokół pierogów panuje mit czegoś bardzo pracochłonnego i trudnego. Nic bardziej mylnego! W tym roku z całą pracą uwinęłam się w mniej niż godzinę, a patent z chowaniem ciasta pod ciepły talerz sprawia, że po ugotowaniu nie jest ono twarde i gumowate. Gotowe pierogi przed włożeniem do wrzącej
wody powinny być przykryte ścierką zwilżoną
wodą - zapobiegnie to wysuszeniu ciasta.Jeśli nadal boisz się, że sobie nie poradzisz, znajdź pomocników - lepienie pierogów to czynność lubiąca towarzystwo, wielka frajda i preludium pysznych doznań
smakowych.Składniki do ciasta na pierogi:1,5 łyżeczki
soli2 łyżki
masła0,75 kg
mąkigorąca
woda, ok. 200 mlNadzienie:0,5 kg
jagód3 łyżki
cukruWykonanie:Przesiej
mąkę, dodaj do niej 2 łyżki
masła i
sól, całość przesiekaj.Stopniowo dodając ciepłą
wodę, rozrabiaj ciasto dość szybko, dodając stopniowo taką ilość
wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.Składniki nadzienia wymieszać.Od ciasta oderwać 1/4 i rozwałkować. Resztę schować pod ciepły talerz lub miskę. Ciasto rozwałkować, wycinać z niego kółka szklanką. Na każde kółko nałożyć łyżkę nadzienia, kontur półokręgu posmarować ciepłą
wodą i ulepić pieroga.Po nafaszerowaniu i sklejeniu pierogów wrzuć je na wrzątek i gotować 3 min. od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię.Podawać ciepłe,z kwaśną śmietaną/jogurtem, posypane
cukrem.Smacznego!(na podstawie przepisu
Magdy Gessler)