ßßß Cookit - przepis na PIEROGI Z JAGODAMI

PIEROGI Z JAGODAMI

nazwa

Wykonanie

W moim domu, od kiedy pamiętam, zawsze w wakacje przygotowujemy pierogi z jagodami. Z jagodziankami (przepis TUTAJ) jest nam jakoś nie po drodze, ale na zrobienie pierogów z prawdziwym fioletowym wulkanem smaku zawsze znajdziemy czas i chęci.
Z czasów dzieciństwa lepienie pierogów kojarzy mi się z wakacjami, ciemnymi zębami i całym dniem roboty. Wszystko wygląda tak samo dzisiaj, oprócz ostatniej kwestii. Mam wrażenie, że wokół pierogów panuje mit czegoś bardzo pracochłonnego i trudnego. Nic bardziej mylnego! W tym roku z całą pracą uwinęłam się w mniej niż godzinę, a patent z chowaniem ciasta pod ciepły talerz sprawia, że po ugotowaniu nie jest ono twarde i gumowate. Gotowe pierogi przed włożeniem do wrzącej wody powinny być przykryte ścierką zwilżoną wodą - zapobiegnie to wysuszeniu ciasta.
Jeśli nadal boisz się, że sobie nie poradzisz, znajdź pomocników - lepienie pierogów to czynność lubiąca towarzystwo, wielka frajda i preludium pysznych doznań smakowych.
Składniki do ciasta na pierogi:
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki masła
0,75 kg mąki
gorąca woda, ok. 200 ml
Nadzienie:
0,5 kg jagód
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Przesiej mąkę, dodaj do niej 2 łyżki masła i sól, całość przesiekaj.
Stopniowo dodając ciepłą wodę, rozrabiaj ciasto dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
Składniki nadzienia wymieszać.
Od ciasta oderwać 1/4 i rozwałkować. Resztę schować pod ciepły talerz lub miskę. Ciasto rozwałkować, wycinać z niego kółka szklanką. Na każde kółko nałożyć łyżkę nadzienia, kontur półokręgu posmarować ciepłą wodą i ulepić pieroga.
Po nafaszerowaniu i sklejeniu pierogów wrzuć je na wrzątek i gotować 3 min. od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać ciepłe,z kwaśną śmietaną/jogurtem, posypane cukrem.
Smacznego!
(na podstawie przepisu Magdy Gessler)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/07/pierogi-z-jagodami.html