Wykonanie
Latem zbieram i zamrażam
jagody, żeby móc z nich korzystać przez cały rok. Przyjemnie jest zimą rozkoszować się smakiem lata. Mistrzynią w robieniu pierogów jest moja mama, robi najlepsze jakie
jadłam. Osobiście najbardziej lubię pierogi na słodko i na takie dziś zapraszam.Składniki:300 g
mąki250 ml gorącej
wody30 ml
olejuszczypta
soli1,5 szklanki
jagód świeżych lub mrożonych2-3 łyżki
cukrumasło do polania
Mąkę,
wodę,
sól i
olej wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ponieważ
mąka różnie może wchłaniać
wodę, możemy potrzebować odrobinę mniej lub więcej
wody. Kiedy ciasto będzie gotowe rozwałkować je i dużą szklanką wycinać koła. Na każdym ułożyć po łyżce
jagód wymieszanych z
cukrem. Jeśli używamy mrożonych to nie rozmrażamy ich. Każde koło złożyć na połowę i skleić brzegi nadając im dowolny kształt. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Podawać polane stopionym
masłem i posypane
cukrem.