ßßß Cookit - przepis na pierogi z leśnymi jagodami

pierogi z leśnymi jagodami

nazwa

Wykonanie

Latem zbieram i zamrażam jagody, żeby móc z nich korzystać przez cały rok. Przyjemnie jest zimą rozkoszować się smakiem lata. Mistrzynią w robieniu pierogów jest moja mama, robi najlepsze jakie jadłam. Osobiście najbardziej lubię pierogi na słodko i na takie dziś zapraszam.
Składniki:
300 g mąki
250 ml gorącej wody
30 ml oleju
szczypta soli
1,5 szklanki jagód świeżych lub mrożonych
2-3 łyżki cukru
masło do polania
Mąkę, wodę, sól i olej wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ponieważ mąka różnie może wchłaniać wodę, możemy potrzebować odrobinę mniej lub więcej wody. Kiedy ciasto będzie gotowe rozwałkować je i dużą szklanką wycinać koła. Na każdym ułożyć po łyżce jagód wymieszanych z cukrem. Jeśli używamy mrożonych to nie rozmrażamy ich. Każde koło złożyć na połowę i skleić brzegi nadając im dowolny kształt. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/03/pierogi-z-lesnymi-jagodami.html