Wykonanie
Czym byłoby lato bez jagód? Nie byłoby latem! Podobnie, jak bez
jagód, nie wyobrażam sobie lata bez
agrestu,
porzeczek i wielu innych
owoców. Dziś jednak skupię się na tych małych,
granatowych kuleczkach. W zasadzie nigdy nie przepadałam za pierogami z owocowymi nadzieniami. Zmieniłam jednak podejście, gdy samodzielnie, w leśnej kniei nazbierałam kubeczek tych
owoców. Po powrocie do domu w szybkim tempie powstały te otoCiasto na pierogi:500 g
mąki1 szklanka
wodyszczypta
soliFarsz:500 ml
jagód1
serek wiejski (200g)1/3 szklanki
cukruNa początku
jagody myjemy i oczyszczamy z końcówek, a
serek wiejski odsączamy. Gdy
jagody obeschną mieszamy je delikatnie z
serkiem i
cukrem.
Mąkę z
wodą i
solą zagniatamy na elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy niezbyt cienko i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Małą łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej
wody i gotujemy około 3 - 5 minut.SMACZNEGO :-)