Wykonanie
Znacie
lody o wdzięcznej nazwie cassaty? Kula
lodów składająca się z kilku warstw, z których najlepsza jest ta środkowa, zamrożona
śmietana nadziana
bakaliami i kawałkami zmrożonej
czekolady.A teraz wyobraźcie sobie tort, który w większości jest jak ta środkowa warstwa, tylko zdecydowanie lżejszy, bo nadzienie to nie tłusta
śmietana, ale z
ricotta, a ta opatulona jest warstwami ciasta
biszkoptowego nasączonego
rumem.Nie lubię
tortów, kremów ani
bitej śmietany, ale ten tort to najlepsze ciasto zbliżone do
tortu, które ostatnio
jadłam. Jest tak efektowne, że może być popisowym
ciastem imieninowym czy urodzinowym.

Składniki:ciasto
biszkoptowe: (forma około 26cm)4
jajka225g
mąki pszennej1i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia225g
cukru225g miękkiego
masła1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoUWAGA: w
biszkopcie waga
mąki,
cukru i
masła powinna być równa wadze
jajek, stąd najpierw ważymy
jajka, żeby wiedzieć jakich ilości pozostałych składników użyć.nadzienie:120g
owoców kandyzowanych:
wiśnie,
skórka pomarańczowa, plasterki
pomarańczy; ja użyłam zapasów przywiezionych z Grecji,
owoców kumkwatu4 duże łyżki białego
rumu750 - 800g
sera ricotta200g
cukru pudru120g
gorzkiej czekolady, posiekanej
syrop rumowy:50ml białego
rumu50g
cukru150ml
wodydo dekoracji:3 łyżki
konfitury morelowej100g
sera ricotta150g
sera mascarpone4-5 łyżek
cukru pudruowoce do dekoracji200g (opakowanie) masy marcepanowej

Jak zrobiłam:ciasto
biszkoptowe:1. Zważyłam
jajka - ilość wagowa
mąki,
masła i
cukru powinna być taka sama jak waga
jajek -
jajka bardzo się różnią wagą. Przygotowałam formę o średnicy 26cm - wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 180'C.2. W misce wymieszałam
mąkę, proszek i
cukier, dodałam miękkie
masło i ekstrakt
waniliowy. Wbiłam
jajka i dobrze ubiłam całość mikserem, aż masa była puszysta i jasna. Przełożyłam do formy. Piekłam przez 30 - 40 minut, aż ciasto było złociste na wierzchu. Zostawiłam na 5 minut w formie, a
potem wyłożyłam na kratkę, żeby
biszkopt całkowicie wystygł.

nadzienie z
ricotty:
Owoce kandyzowane zalałam
rumem i moczyłam przez około 20 minut,
potem odsączyłam. W międzyczasie ubiłam
ricottę z
cukrem, aż była całkowicie gładka.Wymieszałam z posiekanymi
owocami z
rumu i posiekaną
czekoladą. Przykryłam folią i włożyłam do lodówki najlepiej na noc, ale 1 godzina też wystarczy.
syrop rumowy i
biszkopt:1.
Wodę i
cukier w garnuszku podgrzałam na małym ogniu mieszając, aż
cukier się rozpuścił. Przez chwilę potrzymałam na ogniu bez mieszania, zdjęłam z ognia i ostudziłam. Wtedy wlałam
rum.2.
Biszkopt przekroiłam na pół. Nasączyłam każdą z części
syropem. Na spód wyłożyłam masę z
ricotty i przykryłam drugą częścią. Dobrze docisnęłam.Przykryłam folią ostrożnie i włożyłam do lodówki; jeżeli można, najlepiej na noc, ja nie miałam aż tyle czasu.


całość:Wyjęłam ciasto z lodówki i przełożyłam na talerz do podawania ciasta. Masę marcepanową rozwałkowałam i przycięłam paski, którymi obłożyłam boki
tortu. Powinien wystawać około 1cm ponad wierzch ciasta.
Konfiturę podgrzałam leciutko z odrobiną
wody, przetarłam przez sito i rozprowadziłam na wierzchu ciasta.
Sery ricottę i
mascarpone wymieszałam z
cukrem. Krem wyłożyłam na warstwie
konfitury i wyrównałam tak, żeby mieścił się w marcepanowym brzegu. Udekorowałam
owocami.

Cassata trzeba do podania przechowywać w lodówce. Można podawać ze świeżymi
owocami również. Wspaniały, lekki deser na lato.