Wykonanie
Od dawna chciałam go zrobić, pomysł na połączenie sernika z moim ulubionym brownie wydawał się genialny. Ciasto widziałam na kilku blogach, piękne i apetyczne dwa kolory ulubionych smaków kusiły..Brownie robię często (raczej w postaci muffinek nie ciasta) ale nie mogłam się zebrać do sernika, bałam się, że coś pójdzie nie tak. No i rzeczywiście były schodki..

z dodatkiem
brzoskwiniową frużelinąskładniki na brownie Ani Starmach (najlepsze:)250 g
gorzkiej czekolady280 g
masła250 g drobnego
cukru75 g
mąki3
jajapół szklanki
wodylaska
wanilliCzekoladę łamiemy na małe kawałki,
masło kroimy w kostkę.
Wodę gotujemy w małym rondelku z
cukrem i ziarenkami
wanilii, dodajemy
czekoladę,
potem masło, następnie ściągamy garnek z ognia. W misce mieszamy
mąkę i
jaja, pomału dodajemy
syrop czekoladowy, mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.W tym czasie przygotowujemy sernik (zdjęcie zrobiłam w wersji z poprzedniego pieczenia, tego przepisu nie chcę powtarzać więc go nie dodam, sernik nie był puszysty tak jakbym się tego spodziewała i szybko s ię ściągnął. A jako, że nie spocznę dopóki nie znajdę najlepszej wersji, wczoraj postanowiłam zrobić sernikobrownie jeszcze raz, tym razem znalazłam świetny przepis na sernik u Kasi i ciasto wyszło puszyste i przepyszne ale zniknęło zanim zrobiłam zdjęcie:)a zatem składn iki na najlepszy sernik do brownie:500g tw arogu półtłustego60g
masła0,75 szklanki
cukru pudrupół opakowania
cukru z prawdziwą
wanilią2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka budyniu
waniliowego (proszku budyniowego, nie gotowego budyniu)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajaWszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oprócz
białek, które po oddzieleniu wkładamy na kilka chwil do lodówki, szybciej się wtedy ubiją.
Ser zmielić dwa albo trzy
razy.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Dodawać po jednym
żółtku cały czas ucierając. Następnie masę
maślano-jajeczną miksujemy z
twarogiem. Wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
budyń. Na koniec dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy.Masę wyłożyć na upieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Piec w 170st. ok. 50 min.Uwaga, nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia ani nie wyjmować ciasta po upieczeniu tylko wystudzić zostawić je w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.I gotowe:)