ßßß Cookit - przepis na Sernikobrownie

Sernikobrownie

nazwa

Wykonanie

Od dawna chciałam go zrobić, pomysł na połączenie sernika z moim ulubionym brownie wydawał się genialny. Ciasto widziałam na kilku blogach, piękne i apetyczne dwa kolory ulubionych smaków kusiły..
Brownie robię często (raczej w postaci muffinek nie ciasta) ale nie mogłam się zebrać do sernika, bałam się, że coś pójdzie nie tak. No i rzeczywiście były schodki..
z dodatkiem brzoskwiniową frużeliną
składniki na brownie Ani Starmach (najlepsze:)
250 g gorzkiej czekolady
280 g masła
250 g drobnego cukru
75 g mąki
3 jaja
pół szklanki wody
laska wanilli
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, masło kroimy w kostkę. Wodę gotujemy w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodajemy czekoladę, potem masło, następnie ściągamy garnek z ognia. W misce mieszamy mąkę i jaja, pomału dodajemy syrop czekoladowy, mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie przygotowujemy sernik (zdjęcie zrobiłam w wersji z poprzedniego pieczenia, tego przepisu nie chcę powtarzać więc go nie dodam, sernik nie był puszysty tak jakbym się tego spodziewała i szybko s ię ściągnął. A jako, że nie spocznę dopóki nie znajdę najlepszej wersji, wczoraj postanowiłam zrobić sernikobrownie jeszcze raz, tym razem znalazłam świetny przepis na sernik u Kasi i ciasto wyszło puszyste i przepyszne ale zniknęło zanim zrobiłam zdjęcie:)
a zatem składn iki na najlepszy sernik do brownie:
500g tw arogu półtłustego
60g masła
0,75 szklanki cukru pudru
pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka budyniu waniliowego (proszku budyniowego, nie gotowego budyniu)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oprócz białek, które po oddzieleniu wkładamy na kilka chwil do lodówki, szybciej się wtedy ubiją.
Ser zmielić dwa albo trzy razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie masę maślano-jajeczną miksujemy z twarogiem. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Masę wyłożyć na upieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Piec w 170st. ok. 50 min.
Uwaga, nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia ani nie wyjmować ciasta po upieczeniu tylko wystudzić zostawić je w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
I gotowe:)
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/08/sernikobrownie.html