ßßß Cookit - przepis na Torta con ricotta

Torta con ricotta

nazwa

Wykonanie

Składniki
100 g masła
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
120 g cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka wanilii
250 g ricotty
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego (triple sec) lub soku pomarańczowego
1/2 szklanki smażonej, kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis poniżej)
Smażona skórka z pomarańczy:
skórka z 1 pomarańczy
1/3 szklanki cukru
Przygotowanie
Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem, zamknąć obręcz, spód i boki tortownicy posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Masło roztopić, ostudzić.
Do jednej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz cukier puder oraz wanilię i ubić mikserem na puszystą i jasną masę.
Odłożyć 1/3 ubitej masy i wymieszać ją lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera z ricottą i 2 łyżeczkami mąki.
Do pozostałej ubitej masy dodać mieszankę mąk, masło, startą skórkę z pomarańczy, likier oraz smażoną skórkę pomarańczową. Zmiksować na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę.
Wyłożyć do przygotowanej formy, na wierzch łyżką wyłożyć ricottę i rozprowadzić ją na wierzchu ciasta. Piec przez ok. 45 minut.
Udekorować cukrem pudrem i skórką pomarańczową. Położyć na paterze, można obłożyć cząstkami świeżej pomarańczy.
Smażona skórka z pomarańczy:
Skórkę pokroić na desce w kosteczkę, włożyć do garnka, wsypać cukier i co chwilę mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż cukier się rozpuści i skórka będzie uprażona, gorąca (w sumie przez ok. 7 minut). Wlać 1/4 szklanki wody i gotować przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Ostudzić i przełożyć do słoika.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/ciasto_z_ricotta/przepis.html