Wykonanie
Składniki100 g
masła200 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka120 g
cukru pudru1 łyżka
cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka
wanilii250 g
ricotty1 łyżeczka skórki startej z
pomarańczy2 łyżki
likieru pomarańczowego (triple sec) lub
soku pomarańczowego1/2 szklanki smażonej, kandyzowanej
skórki pomarańczowej (przepis poniżej)Smażona skórka z
pomarańczy:skórka z 1
pomarańczy1/3 szklanki
cukruPrzygotowanieDno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem, zamknąć obręcz, spód i boki tortownicy posmarować
masłem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Masło roztopić, ostudzić.Do jednej miski przesiać
mąkę i wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbić
jajka, dodać szczyptę
soli oraz
cukier puder oraz
wanilię i ubić mikserem na puszystą i jasną masę.Odłożyć 1/3 ubitej masy i wymieszać ją lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera z
ricottą i 2 łyżeczkami
mąki.Do pozostałej ubitej masy dodać mieszankę mąk,
masło, startą skórkę z
pomarańczy,
likier oraz smażoną
skórkę pomarańczową. Zmiksować na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę.Wyłożyć do przygotowanej formy, na wierzch łyżką wyłożyć
ricottę i rozprowadzić ją na wierzchu ciasta. Piec przez ok. 45 minut.Udekorować
cukrem pudrem i
skórką pomarańczową. Położyć na paterze, można obłożyć cząstkami świeżej
pomarańczy.Smażona skórka z
pomarańczy:Skórkę pokroić na desce w kosteczkę, włożyć do garnka, wsypać
cukier i co chwilę mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż
cukier się rozpuści i skórka będzie uprażona, gorąca (w
sumie przez ok. 7 minut). Wlać 1/4 szklanki
wody i gotować przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Ostudzić i przełożyć do słoika.
