ßßß
Jeszcze jeden drobny, ale za to jak pyszny wypiek na czekoladowy weekend. Mięciutkie, delikatne ciasteczka, wprost rozpływające się w ustach, a dodatek likieru pomarańczowego nadaje im delikatnego smaku prawdziwych trufli...Składniki na 15 ciasteczek:50 g mąki pszennej25 g kakaopół łyżeczki proszku do pieczenia70 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru25 g masła w temperaturze pokojowej1 roztrzepane jajko1 łyżeczka likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowegocukier puder - do obtoczeniaWszystkie składniki zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące; owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny.Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki (naprawdę małe - bardzo rosną w piekarniku; dobrze przy tym lekko zmoczyć dłonie, będzie łatwiej formować ciastka), obtaczać grubo w cukrze pudrze, kłaść na blachę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia w sporych odstępach.Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z 'The cookie and biscuit bible' Catherine Atkinson.