Wykonanie

Jeszcze jeden drobny, ale za to jak pyszny wypiek na
czekoladowy weekend. Mięciutkie, delikatne
ciasteczka, wprost rozpływające się w ustach, a dodatek
likieru pomarańczowego nadaje im delikatnego smaku prawdziwych
trufli...Składniki na 15
ciasteczek:50 g
mąki pszennej25 g
kakaopół łyżeczki
proszku do pieczenia70 g drobnego
cukru do wypieków lub
cukru pudru25 g
masła w temperaturze pokojowej1 roztrzepane
jajko1 łyżeczka
likieru pomarańczowego lub
soku pomarańczowegocukier puder - do obtoczeniaWszystkie składniki zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące; owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny.Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki (naprawdę małe - bardzo rosną w piekarniku; dobrze przy tym lekko zmoczyć dłonie, będzie łatwiej formować
ciastka), obtaczać grubo w cukrze pudrze, kłaść na blachę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia w sporych odstępach.Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić na kratce.Smacznego :-).

Przepis pochodzi z 'The cookie and biscuit bible' Catherine Atkinson.