Wykonanie
Ostatnimi czasy miałam straszną ochotę na
orzechowe słodkości ale jak zwykle zdecydowałam się na coś innego. Te
ciasteczka w minionych tygodniach u wielku osób gościły na blogach więc i ja postanowiłam je wyprubować
między innymy dlatego, że nie ma przy nich dużo roboty. Jednak mimo wielu zachwytów mnie owe słodkości nie zachwyciły. W smaku są dobre ale jak dla mnie za słodkie ( może to przez dodanie
brązowego cukru ). Wyszły mi dość kruche i płaskie a to dlatego, że wzięłam sobie radę z Moich Wypieków za bardzo do
serca i zrobiłam za małe kulki. Następnym razem zrobię wielkości
orzecha włoskiego. Mojemu słodkowemu
Sercu bardziej smakowały niż mi ale jakby nie było do
kawy były jak znalazł.

Składniki :50 g
mąki25 g
kakaopół łyżeczki
proszku do pieczenia70 g drobnego
cukru lub
cukru pudru ( dałam brązowy )25 g miękkiego
masła1 roztrzepane
jajko1 łyżeczka
likieru pomarańczowego lub
soku pomarańczowegocukier puder do obtoczeniaWszystkie składniki
mieszami razem. Ciasto będzie dość klejące dlatego odstawiamy do lodówki na pół godz.Po 30 min. formujemy kuleczki ( najlepiej zwilżonymi dłońmi. Mimo tego czasu ciasta spędzonego w lodówce formowanie nie szło dość dobrze. Masa wciąż za bardzo się kleiła ). Obtaczamy w cukrze pudrze. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość sporych odstępach. Pieczemy w temp. 200°C przez 10 min.Smacznego :)