ßßß
Składniki:ciasto:3/4 kubka mąki razowej3/4 kubka brązowego cukru120g miękkiego masła1 jajko1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1 kubek płatków owsianych1 kubek startej marchewki1/4 kubka mleka1/2 kubka siekanych orzechówpolewa czekoladowa:100g gorzkiej czekolady2 łyżki masła
Jak zrobiłam:1. Wymieszałam wszystkie suche składniki w dużej misce.2. Cukier utarłam z masłem, aż masa była puszysta, dodałam jajko a potem mleko i wszystko razem połączyłam. Wsypałam suche składniki, wymieszałam, potem marchewkę i orzechy.3. Prostokątną blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Masę przełożyłam na blaszkę i równo rozprowadziłam. Piekłam przez około 30 minut.
Kiedy ciasto wystygło zrobiłam polewę: w garnuszku rozpuściłam masło, wrzuciłam pokruszoną czekoladę i mieszałam aż się rozpuściła na gładką masę. Pokryłam nią wierzch ciasta.Ostrym nożem pokroiłam ciasto w prostokąty, a potem udekorowałam je daktylami i pistacjami.
Marchewkowe flapjacki są wilgotne i przepyszne. Są świetną przekąską nalunch czy śniadanie.