Wykonanie
Propozycja na troszkę zdrowszą wersję amerykańskich naleśników - pancakes'ów. Naleśniki fajne na śniadanie lub deser.SKŁADNIKI(na ok 10 pancakes'ów)3
jajka1 łyżka
brązowego cukru40 g roztopionego
masła1 szklanka
mleka1 1/2 szklanki
mąki razowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solitrochę
oleju do smażeniaok. 125 g
borówek amerykańskichPRZEPIS
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy
masło (i wszystko razem miksujemy) oraz
mleko - i znowu mieszamy.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Łączymy z wcześniej przygotowaną masą.
Białka ubijamy osobno na sztywną pianę i łączymy ze wszystkimi składnikami, na koniec dodajemy
sól i
borówki wszystko delikatnie mieszamy.Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem.Każdy naleśnik smażymy kilka chwil z każdej strony, aż się zarumieni.Przed podaniem układamy naleśniki jeden na drugim, możemy polać je
miodem,
syropem klonowym,
jogurtem lub posypać
płatkami migdałów itp.