Wykonanie
To śmieszne ale w niedzielę poczułam zbliżające się Święta. Wiem, to niedorzeczne, a jednak.No właśnie, a Święta to okres rozpusty jeśli chodzi o jedzenie; odpuszczamy sobie wtedy myślenie o zawartości
cukru czy
masła w ciastach, o kaloryczności potraw. Ale czyż raz do roku nie należy nam się taki czas?W tym duchu dzisiejszy przepis Paula Hollywood - babka rozpustnie czekoladowa.Jest nieprzyzwoicie wręcz pyszne, a nadaje się nie tylko na Święta, jak na przykład piernik, który zasadniczo poza Świętami rzadko pojawia się na stołach; jest doskonała na urodzinowe przyjęcia, imieninowe imprezy rodzinne, rzuci każdego na kolana. Oceńcie sami.

Składniki:ciasto: na małą podłużną, najwyżej 1kg formę175g miękkiego
masła175g
cukru3 duże
jajka1 duża łyżka
brandy100g
mąki pszennej2 duże łyżki
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia40g
orzechów włoskich, posiekanych dość grubo40g
herbatników digestives, najlepiej pełnozbożowych, rozmiażdżonych drobnomasa czekoladowa:75g
rodzynek4 duze łyżki
brandy200g
gorzkiej czekolady150g miękkiego
masła150g
cukru pudru50g
orzechów włoskich, posiekanych


1. Namoczyłam
rodzynki w
brandy.2. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 170'C.3. Ubiłam
masło z
cukrem na puszystą masę. Dodałam
jajka po jednym, cały czas ubijając. Dodałam
brandy i wymieszałam bardzo dobrze. Przy każdym
jajku dodawałam po odrobinie
mąki. Dzięki temu masa się nie zważy. Wsypałam resztę
mąki,
kakao i
proszek do pieczenia. Wmieszałam delikatnie w masę
maślaną. Dodałam rozkruszone
herbatniki i delikatnie rozprowadziłam w całości.4. Ciasto piekłam przez 45 minut, aż patyczek był suchy.


masa czekoladowa:1.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli
wodnej. Odstawiłam, powinna być letnia.2. W osobnej misce ubiłam
masło z
cukrem, a
potem energicznie wmieszałam w nie rozpuszczoną
czekoladę. Dodałam
orzechy i
rodzynki z
brandy.3. Wystudzone całkowicie ciasto przekroiłam horyzontalnie dzieląc je na trzy warstwy. Masę podzieliłam na trzy części, posmarowałam każdą warstwę i ostatnią częścią masy
pokryłam wierzch ciasta. Posypałam startą
czekoladą i
cukrem pudrem.


Ciasto jest nieprzyzwoicie dobre,
czekolada z
brandy, wilgotno
czekoladowe, aromatyczne...trzeba spróbować.