Wykonanie
Nie piszę już w tytule: i bieganie, bo to się rozumie samo przez się.Bieganie i obsesyjne myślenie o bieganiu, i mam nadzieję, coraz lepsza forma.Wracając to tematu.Mirabelki we Francji traktowane są z należnym im szacunkiem.Sezon na mirabelki to czas
przetworów, czyli
konfitur i
dżemów, ale przede wszystkim to moment, kiedy trzeba nacieszyć się tymi
śliwkami w wypiekach.
Niestety u nas o mirabelki nie jest łatwo. Poratowała mnie Ewa, która jest szczęśliwą mieszkanką domu, przed którym
śliwki rosną. Stąd mirabelki, dokładnie umyte, z trawnika.Tradycyjne
francuskie ciasto to oczywiście
tarta. Frangipane, to kremowa warstwa, na której układa się
owoce, te się w nią lekką zapadają, a całość to wilgotne
migdałowe ciasto z kwaskowatymi mini śliweczkami.
Składniki:spód:70g
masła o temperaturze pokojowej3
żółtkaszczypta
soli210g
mąkiokoło 1/4 kubka
wodyfrangipane:115g miękkiego
masła115g
miodu100g mielonych
migdałów2
jajka60g
śmietany kremówki1/4 łyżeczki
kardamonu2
kubki mirabelek; ja je wypestkowałam i zostawiłam w całości, ale można je przekroić
Jak zrobiłam:spód:1. Ubiłam
masło na puszystą masę i dodawałam po jednym
żółtku, cały czas ubijając.2.
Mąkę z
solą wymieszałam z masą
maślaną. Dodałam
wodę - trzeba dodawać z wyczuciem bo ciasto nie może być za mokre - i szybko wyrobiłam ciasto. Zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.3. Wylepiłam formę 26cm. Piekarnik rozgrzałam do 180'C i spód podpiekłam przez 15 minut.frangipane:
Masło ubiłam z
miodem. Dodałam
jajka i
migdały, jeszcze raz ubiłam.
Potem wlałam kremówkę i wsypałam
kardamon. Całość delikatnie wymieszałam.
całość:Na wystudzony spód wyłożyłam frangipane, a na warstwie kremowego ciasta ułożyłam mirabelki.Piekłam w 180'C przez 30 - 35 minut; trzeba uważać, żeby nie przypalić ciasta, bo jest bardzo delikatne.
Polewa z
białej czekolady(opcjonalnie)W garnuszku rozpuściłam 2 - 3 łyżki
masła. Dodałam 2 łyżki kremówki. Wrzuciłam połamaną
białą czekoladę - 1 tabliczkę - i rozpuściłam ją na małym ogniu, cały czas mieszając.Wystudzone ciasto udekorowałam polewą.