Wykonanie
Rabarbaru ciąg dalszy.Był już placek i finansjerki, ale babeczek jeszcze nie piekłam. Postanowiłam popracować nad wersją dietetyczną, z zastosowaniem
mąki orkiszowej, ze stosunkowo niewielką ilością
cukru. Takie właśnie są te muffiny.Na blogu Everyday Flavours już wcześniej widziałam lemon
curd, ale nie zdążyłam go zrobić, a tu nowy pomysł,
curd rabarbarowy. Muffiny z kremem to doskonała kombinacja.Do kremu trzeba jednak podchodzić bardzo ostrożnie, bo podobnie jak własnoręcznie robiony kajmak,
curd prowadzi do uzależnienia. A, w przeciwieństwie do muffinek, nie jest dietetyczny, jest jednak przepyszny.

Składniki:12 średnich muffinek300g
rabarbaru, oczyszczonego i obranegokawałek świeżego
imbiru, startego na tarce125g
mąki orkiszowej100g
mąki pszennej100g i trochę
cukru demerara1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1
jajko140g
jogurtu greckiego1 łyżka
masłaczęść
rabarbaru, pokrojonego w słupki1 łyżeczka
imbiru mielonego

Jak zrobiłam:1. Otwory w blaszce do muffinek wyłożyłam papilotkami. Piekarnik rozgrzałam do 180'C.2. Trochę więcej niż połowę
rabarbaru pokroiłam na 1.5cm kawałki. Wsypałam do garnuszka, dodałam połowę
cukru, starty
imbir i odrobinkę
wody, żeby
cukier się nie przypalił zanim
rabarbar zacznie puszczać
soki. Smażyłam przez parę minut i zdjęłam z ognia.3. W misce wymieszałam
mąkę orkiszową i zwykłą, pozostałą część
cukru (50g),
proszek do pieczenia,
sodę i
sól.4. W drugiej misce wymieszałam
jogurt z
jajkiem. Dodałam
rabarbar wraz z
sokiem i wymieszałam bardzo delikatnie.5. Resztę
rabarbaru pokroiłam w słupki i smażyłam bardzo krótko, przez około 1 minutę, na
maśle (1 łyżka) z 1 łyżką
cukru (dodatkową) i łyżeczką
imbiru mielonego. Dodałam do mokrych składników, a odrobinę zostawiłam do udekorowania muffinek z wierzchu.6. Mokre składniki dodałam do suchych i delikatnie wymieszałam łyżką, aż się połączyły. Masę nałożyłam do foremek, a na wierzchu ułożyłam kawałki
rabarbaru.7. Piekłam przez 35 - 40 minut, aż patyczek wychodził suchy.


A do muffinek zrobiłam
rabarbarowy curd, rodzaj kremu na żółtkach na bazie
rabarbaru. Dzięki niemu babeczki zyskają nowy wymiar.
Rabarbarowy curd:składniki:około 400g
rabarbaru, oczyszczonego i pokrojonego na kawałki 1cm50g
cukru6
żółtek100g
cukruszczypta
soliskórka starta z 1/2
cytrynykilka kropel
soku z cytryny40g
masłaJak zrobiłam:1. Pokrojony
rabarbar zasypałam
cukrem i odstawiłam na 30 minut. Po pół godzinie ugotowałam
rabarbar na małym ogniu, aż
rabarbar całkiem się rozpadł. Ostudziłam i zmiksowałam na gładką masę.2.
Żółtka utarłam z
cukrem i szczyptą
soli na gładką , puszystą masę.3. Masę przelałam do garnka i na małym ogniu, ciągle mieszając żeby
jajka się nie ścięły , podgrzewałam. Dodałam sok i
skórkę z cytryny,
potem mus
rabarbarowy i nadal podgrzewałam, aż zgęstniała. Zdjęłam masę z ognia i dodałam
masło pokrojone w kostkę, mieszałam aż się rozpuściło.4. Ostudzoną masę przełożyłam do słoika i wstawiłam do lodówki.

Teraz muffiny są doskonałe!
Curd można robić z różnych
owoców;
cytryny - są najbardziej klasyczne, ale można również wykorzystać
truskawki.