Wykonanie

Moja Mama tak samo jak ja jest maniaczką pieczenia i gotowania. Często po naszych odwiedzinach, razem ze mną i moim A. z rodzinnego domu wychodzą też różne gadżety kuchenne (oczywiście z obietnicą powrotu... kiedyś tam :) ). Ostatnio przy okazji buszowania w Jej kuchni znalazłam śliczne foremki w kształcie róż. Od razu po powrocie do domu upiekłam
cytrynowe babeczki.Składniki:1 szkl
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szkl drobnego
cukru60 g
masła w temp pokojowej2
jajka L6 kopiatych łyżek gęstego
jogurtu greckiegosok z 1
cytrynyotarta skórka z 2 sporych
cytrynszczypta
soli1.
Masło i
cukier ucieramy na puch. Gdy
cukier całkowicie się rozpuści, wbijamy po 1
jajku i miksujemy na gładką masę.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
sól przesiewamy, a następnie na zmianę z
jogurtem greckim dodajemy do utartego wcześniej
masła z
jajkami. Na samym końcu dodajemy skórkę otartą z dwóch sparzonych
cytryn i sok.2. Foremki do babeczek (u mnie różyczki) wylewamy aż po same brzegi masą - początkowo lekko urosną, ale opadną. Muffinki pieczemy w termoobiegu w 170*C ok 20 minut. Moje foremki są spore, więc piekłam je troszkę dłużej. Jeżeli użyjemy tradycyjnych papilotek, czas pieczenia może się nieco skrócić.SMACZNEGO :-)
