ßßß
Składniki:300g mąki pszennej300g jogurtu greckiego2 jajka140g cukru50g masła1 łyżka cukru wanilinowego1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej250g rabarbaru
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- masło stopić i pozostawić do ostygnięcia- rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki, jeśli nie ma potrzeby), pokroić na plasterki lub 1-1,5cm kawałki (według gustu)- jajka wymieszać z cukrami (łyżką lub rózgą), dodać jogurt i sok wyciśnięty z cytryny, wymieszać-wlać ostygnięte masło i ponownie wymieszać- mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia- na wierzchu ciasta gęsto układać kawałki rabarbaru (jeśli ukroiliśmy większe kawałki, lekko zanurzyć je w cieście)- ciasto piec w 170-180 stopniach do tzw. suchego patyczka 45-60 minut w zależności od piekarnika i użytej formy- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu wyciągnąć z formy
Jeśli lubimy mniej słodkie ciasta, ilość cukru w przepisie można zmniejszyć do 100g (0,5 szklanki).