Wykonanie
Ciasto
jogurtowe z
rabarbarem to idealne ciasto dla wielbicieli ciast
owocowych o wilgotnej strukturze i delikatnym smaku. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, dzięki temu układane na wierzchu
owoce nie wpadają do środka podczas pieczenia i utrzymują się na wierzchu wypieku. Ciasta
jogurtowe charakteryzują się wilgotną konsystencją, często łączone są z różnymi
owocami. Najlepszy do tego przepisu będzie
jogurt grecki lub gęsty
jogurt naturalny, choć pewnie można wykorzystać nieco rzadszy
jogurt, zmieniając nieco proporcje dodanej do ciasta
mąki.Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x14x7cm lub podobnej wielkości.

Składniki:300g
mąki pszennej300g
jogurtu greckiego2
jajka140g
cukru50g
masła1 łyżka
cukru wanilinowego1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej250g
rabarbaru
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej-
masło stopić i pozostawić do ostygnięcia-
rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki, jeśli nie ma potrzeby), pokroić na plasterki lub 1-1,5cm kawałki (według gustu)-
jajka wymieszać z
cukrami (łyżką lub rózgą), dodać
jogurt i sok wyciśnięty z
cytryny, wymieszać-wlać ostygnięte
masło i ponownie wymieszać-
mąkę wymieszać z
sodą oczyszczoną i
proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia- na wierzchu ciasta gęsto układać kawałki
rabarbaru (jeśli ukroiliśmy większe kawałki, lekko zanurzyć je w cieście)- ciasto piec w 170-180 stopniach do tzw. suchego patyczka 45-60 minut w zależności od piekarnika i użytej formy- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu wyciągnąć z formy

Jeśli lubimy mniej słodkie ciasta, ilość
cukru w przepisie można zmniejszyć do 100g (0,5 szklanki).