Wykonanie
Ciasto
jogurtowe ze
śliwkami to proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które nie wymaga użycia miksera, a zachwyca smakiem. Jest to ciasto wilgotne, o charakterystycznym dla ciast
jogurtowych delikatnym smaku, puszyste i rozpływające się w ustach. Żeby dogodzić kubkom
smakowym, jako dodatków użyłam
śliwek oraz
wiórków kokosowych, które znajdziecie w samym cieście, jak i na jego wierzchu.Ciasta
jogurtowe nie lubią długiego mieszania czy ucierania, dlatego składniki takich ciast najlepiej jest mieszać za pomocą widelca lub łyżki tylko do ich połączenia się.Poniższy przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm .

Składniki:2
jajka100g
cukru3 łyżeczki
cukru wanilinowego250g
jogurtu greckiego100g
masła220g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej60g
wiórków kokosowych400g
śliwek
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
masło roztopić, pozostawić do ostygnięcia-
śliwki oczyścić, pozbawić pestek, przekroić na połówki-
jajka roztrzepać z
cukrem i
cukrem wanilinowym- do masy jajecznej dodać
jogurt, składniki wymieszać- wlać ostudzone
masło, ponownie wymieszać-
mąkę przesiać z proszkiem i
sodą, dodać do masy

- wszystkie składniki krótko wymieszać- do masy wsypać 50g
wiórków kokosowych, wymieszać- formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać- na wierzchu ciasta ułożyć gęsto obok siebie połówki
śliwek skórką do
spodu- wierzch ciasta posypać równomiernie pozostawionymi wiórkami kokosowymi- ciasto piec w 180 stopniach przez 45-55 minut do tzw. suchego patyczka

Połączenie
wiórków kokosowych, delikatnego
jogurtowego ciasta i aromatycznych
śliwek sprawia, że to ciasto to ostatnio mój numer jeden wśród wypieków. Kawałki znikają w zastraszającym tempie i gdyby nie zdrowy rozsądek, który każe ograniczać spożywanie
słodyczy, ciasto zniknęłoby w ciągu kilku godzin. Jeśli też staracie się wydzielać sobie takie smakołyki, ciasto najlepiej jest przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowa wtedy swoją świeżość przez kilka dni.