ßßß
Składniki:2 jajka100g cukru3 łyżeczki cukru wanilinowego250g jogurtu greckiego100g masła220g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej60g wiórków kokosowych400g śliwek
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- masło roztopić, pozostawić do ostygnięcia- śliwki oczyścić, pozbawić pestek, przekroić na połówki- jajka roztrzepać z cukrem i cukrem wanilinowym- do masy jajecznej dodać jogurt, składniki wymieszać- wlać ostudzone masło, ponownie wymieszać- mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać do masy
- wszystkie składniki krótko wymieszać- do masy wsypać 50g wiórków kokosowych, wymieszać- formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać- na wierzchu ciasta ułożyć gęsto obok siebie połówki śliwek skórką do spodu- wierzch ciasta posypać równomiernie pozostawionymi wiórkami kokosowymi- ciasto piec w 180 stopniach przez 45-55 minut do tzw. suchego patyczka
Połączenie wiórków kokosowych, delikatnego jogurtowego ciasta i aromatycznych śliwek sprawia, że to ciasto to ostatnio mój numer jeden wśród wypieków. Kawałki znikają w zastraszającym tempie i gdyby nie zdrowy rozsądek, który każe ograniczać spożywanie słodyczy, ciasto zniknęłoby w ciągu kilku godzin. Jeśli też staracie się wydzielać sobie takie smakołyki, ciasto najlepiej jest przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowa wtedy swoją świeżość przez kilka dni.