Wykonanie

Ponieważ niedawno dostałam od siostry i przyszłego szwagra zestaw kokilek, musiałam je w końcu wypróbować. Zaczęłam od czegoś prostego, ale bardzo smacznego i oczywiście słodkiego:) Przygotowałam
owoce zapiekane pod kruszonką. Jakiś czas temu coś podobnego robiła właśnie moja siostra z narzeczonym u moich rodziców, ale
owoce zapiekali w jednym dużym naczyniu.Tak naprawdę jeśli chodzi o
owoce, to można dać wszystko na co mamy ochotę. Wzbogaciłam mój deser
sezamem i
pestkami słonecznika.Składniki na 6 porcji:2
banany2
kiwi4 plastry
ananasa (może być z puszki)2
brzoskwinie (ja dałam z puszki 4 małe połówki)2
jabłka1 łyżka
sezamu1 łyżka pestek
słonecznika1 łyżka
miodukruszonka:
mąka,
cukier puder,
masłoWg przepisu na kuchnialidla.pl przepis na idealną kruszonkę to: 2 porcje
mąki, 1 porcja
masła i 1 porcja
cukru pudru. Ja robiłam z 60 g
masła, 60 g
cukru i 120 g
mąki.
Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, i palcami łączymy
masło z
produktami sypkimi do otrzymania charakterystycznych grudek kruszonki. Można włożyć kruszonkę do lodówki na kilkanaście minut, ale nie jest to konieczne. Jeśli zrobimy za dużo kruszonki, możemy ją zamrozić w szczelnie zamkniętym plastikowym pudełku.Możemy recepturę zmodyfikować, mianowicie dać 1 porcję
mąki pszennej, a drugą wymienić na zmielone
orzechy czy
migdały. Robiłam też kruszonkę z dodatkiem
mąki kukurydzianej. Była pyszna, ale miałam problem, bo wyszła bardzo sypka i trudno było uzyskać strukturę gródek.
Owoce kroimy w kostkę, mieszamy, dodajemy
miód,
sezam i
słonecznik, jeszcze raz mieszamy i rozkładamy do kokilek. Każdą porcję posypujemy przygotowaną kruszonką.Zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.Deser idealnie komponuje się z porcją
lodów np
waniliowych.Jeśli ktoś woli mniej słodką wersję nie dodajemy
miodu i możemy dać więcej kwaśnych
owoców.Przepis jest bardzo prosty, szybki i pyszny. Idealny do naginania- możemy na różne sposoby łączyć
owoce, jak również wzbogacać danie dodatkami:
sezam,
słonecznik,
orzechy,
pestki dyni,
miód,
wiórki kokosowe. Liczy się kreatywność!