Wykonanie
Kolejna
tarta z
jabłkami, bardzo krucha, rozpływająca się w ustach.
Jabłka tym razem występują w towarzystwie świeżego
ananasa oraz
kremu czekoladowego własnej roboty.
Do przygotowania tarty potrzebujemy:- 250 g
mąki- 160 g
masła- 1
jajko- 1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią lub
cukier puder1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Jedną trzecią wkładamy do zamrażalki a resztę do lodówki. Po minimum pół godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy i przenosimy na formę do tarty, pieczemy około 8 minut w 180 stopniach.
Zabieramy się za przygotowanie musu.- 4, 5
jabłek- pół świeżego
ananasa- ziarenka
wanilii z jednej laski2.
Owoce kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy
wanilię i dusimy przed kilka minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i lekko prażymy
owoce. Nie należy ich rozgotować, maja być delikatnie obtoczone w powstałym musie, ale kawałki
owoców wciąż powinny być wyczuwalne.Do
owoców można dodać
cukier według uznania, ja nie dodałam, ponieważ tartę posmarowałam słodkim kremem, którego smak dobrze komponuje się z lekkim kwaskowatym smakiem
owoców.3. Tartę po podpieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy kilka minut i smarujemy
kremem czekoladowym z
daktyli (przepis klik)
4. Na krem wykładamy
owoce, a wierzch posypujemy pozostałym startym kawałkiem ciasta z zamrażalki. Pieczemy ponownie w 180 stopniach około 20 minut.